HABER

Sağlık alanında çalışanlar gergin

SAMSUN (İHA) - Doktor ve hemşirelerin, iş doyumu ve işe bağlı nedenlerden dolayı stresli oldukları, bunun da yaş ve çalışma süresi arasında istatistiksel olarak ilişkisi bulunduğunu gösterdiği bildirildi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şennur Dabak, Samsun'daki sağlık ocaklarında 76 hemşire ile 85 pratisyen hekimin katıldığı iki ayrı araştırmanın sonucunda stres ve gerginliğin öne çıktığını söyledi.

Sağlık alanında çalışanlarda, yoğun iş yükü, ağır ve ölümcül hastaların bakımı, gerektiğinde hasta ve yakınlarına duygusal destek vermek zorunda kalma gibi nedenlerle stres ve gerginliğin baş gösterdiğine dikkat çeken Doç. Dr. Dabak, "Ayrıca, sağlık hizmetindeki yetersizlikler, hizmetin ve personelin dengesiz dağılımı da çalışanlarda düş kırıklığı ve gerginlik oluşturuyor. İşe bağlı gerginlik ve tükenme kişide depresyon, anksiyete, çaresizlik duyguları gibi ruhsal, baş ağrısı, kaslarda gerginlik, uykusuzluk gibi fiziksel etkilere yol açmaktadır" dedi.

İşle ilgili gerginliğin işte verimi ve üretimi düşürdüğünü, iş doyumunu azalttığını, işe geç kalındığını, özür uydurarak hiç gelinmediğini veya işin tamamen bırakıldığını dile getiren Dabak, bu sebeple deneyimli personelin elde tutulamaması gibi kurumsal sonuçların ortaya çıktığını ifade etti.

Tükenme ve işe bağlı gerginliğin daha çok hekimlik, hemşirelik, fizyoterapistlik gibi, insanlarla yoğun ve sürekli ilişkide olunan mesleklerde görüldüğüne işaret eden Dabak, sağlık sektöründe 10 yıl ve daha fazla çalışan doktorlarda, 5 yıldan az çalışanlara göre, işe bağlı gerginliğinin arttığı, iş doyumunun ise azaldığı konusunun altını çizdi. Dabak, iş doyumunun, üretken ve başarılı olmanın gereklerinden biri olduğunu sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler