YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sağlık Bakanı Akdağ: İlk mobil hastane çarşamba günü yola çıkıyor

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ilk mobil hastanenin 20 sağlık personeli ile birlikte 17 Ağustos Çarşamba...

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ilk mobil hastanenin 20 sağlık personeli ile birlikte 17 Ağustos Çarşamba günü Somali’nin başkenti Mogadişu’ya gönderileceğini, ayrıca sağlık çalışanları arasında bir yardım kampanyası başlatıldığını açıkladı. Akdağ, “Sağlık çalışanları olarak bizzat kendimiz gönüllü olarak hizmet verirken, diğer yandan maddi gücümüzü de kullanarak, kardeşlerimize destek vereceğiz.” dedi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Bakanlık Afet Koordinasyon Merkezi’nde Somali’ye yardım kampanyası ile ilgili basın toplantısı düzenledi.
Toplantıya, 78 ilin il sağlık müdürleri telekonferans yöntemi ile katıldı. Somali’deki insanlık dramı için büyük bir seferberlik başlatıldığını kaydeden Akdağ, üç bakanlık personelinin incelemeler yapmak üzere bölgeye gönderildiğini aktardı.
Sağlık alanında iki ana sorun tespit edildiğini aktaran Akdağ, “Birincisi, onların kendi hastaneleri ile ilgili yapılabilecekler. Bu hastanelerin alt yapısı bozulmuş durumda, teknik desteğe ihtiyacı var. İkinci olarak kamplarda hizmet edebileceğimiz şartları oluşturmak istiyoruz.” dedi.
Akdağ, Çarşamba günü 30 ton tıbbi malzeme ile bir mobil hastanenin 20 sağlık personeli ile birlikte yola çıkacağını dile getirdi. Bu sağlık personelinin arasında dahiliye uzmanı, çocuk hastalıkları uzmanı, enfeksiyon uzmanı ve bir kadın doğum uzmanı bulunduğunu aktaran Akdağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bölgeye yapacağı ziyaret öncesinde mobil hastaneyi kurmayı hedeflediklerini söyledi.
Bakan Akdağ, ardından 78 ilin sağlık müdürüne seslendi. Dünyanın gözleri önünde büyük bir insanlık dramı yaşandığını ifade eden Akdağ, şöyle devam etti: “Binlerce erişkin, özellikle de çocuklar ölümle burun buruna geliyor. Bir kısmı hayatlarının ileriki dönemlerinde sürekli olarak problem yaşamakla karşı karşıyalar. Bazıları ise ölüyor. Minik bedenler hayatlarının ilkbaharında soluyor. Kenya’daki kampa sığınan Somalili bir anne ikizlerinden biri öldüğünde, diğerine daha fazla yemek alabilmek için bebeğinin ölümünü gizlemek zorunda kalıyor. Dünya ise bu dramı seyrediyor.”
Bu drama seyirci kalmadıklarını belirten Akdağ, bu amaçla bir kampanya başlatıldığını hatırlattı. Toplanan paraların Başbakanlık'a aktarılarak en emin şekilde hizmetlerin gitmesini sağlayacaklarını söyleyen Akdağ, “Bizzat kendimiz gönüllü olarak hizmet verirken, diğer yandan maddi gücümüzü de kullanarak, kardeşlerimize sağlık çalışanları olarak destek vereceğiz.” ifadesini kullandı.
Akdağ, il müdürlerinin şahsında tüm meslektaşlarını kampanyaya katılmaya davet etti. İl Sağlık müdürlerinin böyle bir kampanyaya büyük destek sağlayacağını kaydeden Akdağ, “Bundan önceki çalışmaları nasıl başarı ile yürüttüğünüzü biliyorum, bunda da kolaylıklar diliyorum.” şeklinde konuştu.

"6 MOBİL HASTANE BÖLGEYE GÖNDERİLMEYE HAZIR"
Akdağ, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Mobil hastanelerin sayısının artıp artamayacağı ile ilgili bir soru üzerine Akdağ, 6 mobil hastanenin çalışanları ile birlikte bölgeye gönderilmeye hazır olduğunu, çarşamba günü ise bir mobil hastanenin gönderileceğini aktardı.
Akdağ, mobil hastanenin Somali’de ne kadar süre kalacağını ise şartların belirleyeceğini belirtti. Mobil hastanelerde görevlendirilen kişilerde gönüllülük esasının ön planda olduğunu söyleyen Akdağ, bu kişilerin bir hafta ila 1 aylık periyotlarda bölgede kalacağını kaydetti.
Bazı sağlık personelinin bu süreyi gönüllü olarak uzatabildiğini aktaran Akdağ, “Bu hizmete giden arkadaşlarımızın, buradaki kazançları da azalmıyor.” dedi.
Bu konuda oldukça deneyimli olduklarını ifade eden Akdağ, Dünya Sağlık Örgütü’nün Türkiye’yi model olarak gösterdiğini hatırlattı.

"GEÇMİŞTE ANADOLU'DA BÖYLE ÇOK ÇOCUKLA KARŞILAŞTIM"
Bir gazetecinin ekranlara yansıdığı gibi Somali’de özelikle çocukların mağdur olduğunu hatırlatarak bu konuda bir mesajının olup olmadığını sorması üzerine Bakan Akdağ, şunları dile getirdi: “Ben böyle geçmişte Anadolu’da çok çocuk ile karşılaştım. Son zamanlarda Türkiye’de beslenme bozuklukları çok azaldı. Ama hastalık dediğimiz durumun iki ana sebebi oluyor. Birincisi beslenme bozukluğu. Bu yaşlıları, çocukları, kronik hastalığı olanları iyice güçsüz durumda bırakıyor. İkincisi de suyun bulunamadığı yerlerde hijyen sağlamak önemli. Temiz içme suyu olmadığında da büyük problemler ortaya çıkabilir. Temel problem aslında yine yeterli besinin olmaması, temiz suyun olmaması ve hijyen şartlarının temin edilememesi. Büyük bir faciadır, dramdır. Bu şekilde çok çocuk tedavi etmeye çalıştım geçmişte. Bu çok zor bir şeydir. Dışarıdan gördüğümüzde bir deri bir kemik kalmış gibi görüyoruz, hepimizin yüreği kanıyor ama onun altında tüm organlarda arızalar meydana geliyor, vücudun biyokimyası bozuluyor.”
Akdağ başka bir soru üzerine ise bu mobil hastanelerin her birinde 20 sağlık personeline ihtiyaç duyulduğunu aktararak, “Kaç mobil hastane kurabilirsek, kurabilirsek diyorum çünkü bu Somali’deki şartlara bağlı, her bir hastane için 20 kişiye ihtiyaç var.” dedi.
Akdağ, ihtiyaç olması halinde hastaların Türkiye’ye de taşınabileceğini belirtti.

KIZILAY GENEL BAŞKANI KÜÇÜKALİ'NİN İSTİFASI
Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali’nin istifası ile ilgili bir soru üzerine Akdağ, “Hiçbir bilgim yok, kendisi ne açıklamışsa odur.” ifadelerini kullandı.
Akdağ, Küçükali ile herhangi bir görüşmesinin olmadığını da aktardı. “Başbakan’ın Somali ziyareti öncesinde bu istifayı nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine Akdağ, “Bilgim olmayan konuyu nasıl değerlendireyim.” cevabını verdi.
Bakan Akdağ, Başbakan Erdoğan ile Somali’ye kendisinin de gideceğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler