ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı, herhangi bir rahatsızlığı nedeniyle hastane ya da bir sağlık kuruluşlarına gelen hastaları fişleyecek.
Özellikle bildirimi zorunlu olmayan hastalıklarla zehirlenme ve parazit hastalıkları şikayetleri için gelen tüm hastaların bilgileri, özel hazırlanan fişlere işlenecek. Bakanlık böylece hastalıklarla ilgili ciddi bir istatistik sistemine geçmiş olacak. Sağlık Bakanlığı, Hastalık İstatistik Formu, Parazit Hastalıkları İstatistik Formu, Gıda Zehirlenmeleri Formu, Gıda Zehirlenmeleri Vaka Bildirim Fişi olmak üzere hastalıklara ilişkin çeşitli form ve fişler hazırladı. Sağlık personeli tarafından doldurulacak olan formlara, muayene, tetkik ve tedavi işlemleri yazılacak. Bakanlık bu sistemle sağlıklı ve güvenilir verilerin elde edilmesini hedefliyor. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar, 81 ile gönderdiği genelgede, dağıtılan form ve fişlerin özenle doldurularak Bakanlığa iletilmesi talimatını verdi.
Hastalık İstatistik Formu bildirimi zorunlu olmayan hastalıkların istatistik dökümü, aylık olarak düzenlenecek. Sağlık ocakları ve bölgesi olan Ana Çocuk Sağlığı Merkezleri tarafından, kişisel sağlık fişlerinden ve poliklinik kayıtlarından yararlanılarak doldurulacak. Sağlık ocağı elemanı her vakayı formda ait olduğu yaş ve cinsiyet grubuna yazacak, formda ölüme ait veriler ölüm sütununda doğru yaş ve cinsiyet grubu bulunarak doldurulacak. Form her ayın en geç 7'sine kadar doldurulup, İl Sağlık Müdürlüğü'ne gönderilecek. Formların hata kontrolleri İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılacak ve aynı ayın 20. günü Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne gönderilecek. Hastalık İstatistik Formu'nda yer alacak hastalıklar şunlar:
Akut üst solunum yolu enfeksiyonu, akut sinüzit, akut farenjit, akut tonsilit, akut larenjit, akut bronşit, pnömoni, kronik obstrüktif, akciğer hastalığı, astım, akut otitis media, akut romatizmal ateş, febril konvülsiyon, suçiçeği, kızıl, protein enerji malnitrüsyonu, raşitizm, demir eksikliği anemisi, ishaller, servisit, hipertansiyon, guatr, diabet, obezite, talassemi, diğer hemoglobinopatiler.
PARAZİT HASTALIKLARI İSTATİSTİK FORMU Parazit hastalıklarının sosyo-ekonomik düzeyi düşük olan toplumlarda her zaman önemli bir halk sağlığı problemi olabiliyor. Başlıca bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal gibi gastrointestinal sistem şikayetlerine neden olabilen bağırsak parazitleri anemi, büyüme ve gelişme geriliğine de yol açabiliyor. Uyuz, kişiyi oldukça rahatsız eden bir kaşıntıya sebep olurken, bit, kaşıntının yanı sıra bazı enfeksiyon hastalıkların bulaşmasında önemli rol oynuyor. Bazı parazitler de lenf sistemine (Wuchereria bancrofti), ürogenital sisteme (Trichomonas vaginalis), karaciğer ve safra kanallarına (Fasciola hepatica) yerleşerek ciddi hastalık tabloları oluşturabiliyor. Kişilerin performansını etkileyerek önemli iş gücü ve ekonomik kayıplara da yol açabilen parazit hastalıklarıyla mücadele esaslarından birisinin sağlıklı ve güvenilir verilerin elde edilmesi olduğunu düşünen bakanlık, Parazit Hastalıkları İstatistik Formu hazırladı. Forma yazılacak bilgiler ışığında kontrol programları hazırlanacak. Çizelgede yer alan hastalıkların tanısını koyan sağlık kuruluşu, hastanın bağlı olduğu sağlık ocağına bildirilmek üzere, vakaları forma kaydedecek ve ay sonunda İl Sağlık Müdürlüğüne gönderecek. Müdürlükler ise Parazit Hastalıkları İstatistik Çizelgesi'ni her ayın en geç 20'sine kadar Sağlık Bakanlığı'na gönderecek.
Gıda Zehirlenmeleri Fişi'nde özellikle cinsiyet ve yaşı başta olmak üzere hastanın kimlik bilgileri, adres bilgileri, zehirlenme ile ilgili bilgiler eksiksiz ve tam doldurulacak. Gıda Zehirlenmeleri Fişi, il genelinde bulunan tüm sağlık kurumlarına (eğitim araştırma hastaneleri, devlet hastaneleri, özel hastaneler, sağlık ocakları, ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezleri, özel çalışan hekimler, kamu ve özel poliklinikler) başvuran vakalar için doldurulacak. Fişler İl Sağlık Müdürlüğü'ne bir iş günü içinde gönderilecek. Bu fiş hem vaka bazında takibi sağlayacak, hem de istatistik kayıtlar tutulurken temel veri kaynağını oluşturacak. Fişler, sağlık kuruluşlarından İl Sağlık Müdürlüklerine oradan da bakanlığa gönderilecek. Gıda Zehirlenmeleri Fişi doldurulurken aşağıdaki sınıflandırmaya uyulacak:
- Kırmızı et ve et ürünleri (et, sucuk, salam, sosis, pastırma, kavurma etler ve diğer et mamulleri)
- Kanatlı hayvan eti ve ürünleri (tavuk, hindi, bıldırcın, yumurta)
- Balık ve diğer su ürünleri (balık, midye, istakoz, karides)
- Süt ve süt ürünleri (süt, peynir, krema ve kremalı ürünler, dondurma, diğer sütlü tatlılar, tereyağı ve diğer süt ürünleri)
- Sebze, meyve ve ürünleri (sebzeler, meyveler, hazır meyve ve sebze suları, hazır meyve ve sebze püreleri)
- Yabani mantar ve otlar (kültür mantarı, yabani mantar, yabani otlar)
- Dondurulmuş ve hazır gıdalar (dondurulmuş et, tavuk, balık, sebze, meyve, unlu mamuller)
- Konserveler (hazır konserveler, evde yapılmış konserveler)
- İçeriği bilinmeyen gıdalar ve diğerleri (içeriği bilinmeyen her türlü gıdayla bal, mayonez ve mayonezli ürünler)
- Listede belirtilmeyen diğer gıdalar