YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sağlık Bakanlığı, Van'da bulaşıcı hastalıklara karşı özel bildirim sistemi kurdu

Sağlık Bakanlığı, afet planı çerçevesinde depremin hemen ardından, toplum sağlığını etkileyebilecek risklerin belirlenmesi ve bunların...

Sağlık Bakanlığı, afet planı çerçevesinde depremin hemen ardından, toplum sağlığını etkileyebilecek risklerin belirlenmesi ve bunların bertaraf edilmesi amacıyla başladığı çalışmalar kapsamında bir dizi tedbir aldı. Bulaşıcı hastalıklara bağlı salgınları erken dönemde tespit etmek amacıyla özel bildirim sistemi kuran bakanlık, kronik hastalara karşı da aşılama çalışmalarına devam ediyor.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, il personeline ilaveten Bakanlık merkez teşkilatından toplam 68 uzman sağlık personelinin bölgede görevlendirildiğine dikkat çekilerek, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) ile Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanlığı'ndan 2 uzman heyetin bölgede incelemelerde bulunduğu ve bu kuruluşların tespitleri doğrultusunda bazı tedbirlerin alındığı bildirildi.
Bulaşıcı hastalıklara bağlı salgınları erken dönemde tespit etmek amacıyla özel bildirim sistemi kurulduğunun belirtildiği açıklamada, gerekli durumlarda numuneler alınarak Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Laboratuvarları'nda incelemeler yapıldığına dikkat çekildi.
Mevsimin kış olması ve buna bağlı olarak kalabalık ve kapalı ortamlarda bulunulması gibi nedenlerle her yıl olduğu gibi bu yıl da solunum yolu enfeksiyonlarında artış, beklenen bir durum olduğu belirtilen açıklamada, "Nitekim bölgede solunum yolu hastalıkları görülmektedir. Bununla beraber alınan numunelerin hiçbirinde grip virüsüne rastlanmamıştır. Toplam poliklinik sayısı içinde grip benzeri hastalıkların oranı bölgede son dört haftada yüzde 6’dır. Bu oran mevsimsel özellikleri bakımından Van'a benzeyen Erzurum'da aynı dönem için yüzde 9.5’dir. Van ilinde depremden sonra, toplam poliklinik sayısı içinde ishal vakalarının oranı yüzde 3’dür. Başka bölgelerde yapılan çalışmalarda toplam poliklinik sayısı içinde ishallerin oranının yaklaşık yüzde 5 olduğu düşünülürse Van’daki ishal vakalarının su sanitasyonuna yönelik alınan tedbirlerin de katkısıyla beklenenin altında olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca mevcut ishal vakalarından alınan numunelerde spesifik etkene rastlanmamıştır." denildi.

KRONİK HASTALAR HER TÜRLÜ RİSKE KARŞI AŞILANIYOR
Afetlerde görülme ihtimali olan kızamık ve kızamıkçık gibi hastalıklara şu ana kadar rastlanmadığı bildirilen açıklamada, "Bu durum bölgedeki aşılama düzeylerinin yüksek olması sayesinde gerçekleşmiştir. Grip mevsiminin yaklaşması nedeniyle bilimsel kurulun tavsiyeleri doğrultusunda bölgede grip ve zatürre aşısı yapılmaya başlanmıştır. Uygulama kapsamında 6 ay-5 yaş grubu çocuklara, 65 yaş ve üzeri erişkinlere, kronik akciğer, kalp, böbrek hastalarına, şeker hastalarına ve sürekli aspirin kullanan 18 yaş altındakilere mevsimsel grip aşısı yapılmaktadır. İlaveten 5 yaş altı çocuklar, 65 yaş ve üzeri erişkinler, dalak hastalığı, kan hastalığı, bağışıklık sistemi yetmezliği, kronik karaciğer, akciğer, böbrek, kalp hastalığı olanlar ile şeker hastalarına durumlarına uygun zatürre aşısı uygulanmaktadır. Ayrıca herhangi bir risk grubuna girmese bile isteyen vatandaşlarımıza da grip aşısı ücretsiz olarak yapılmaktadır." ifadelerine yer verildi.
İçme ve kullanma suyuna yönelik sanitasyon çalışmalarında; Van merkez, Erciş ilçesi ve bağlı köylerde günlük olarak içme ve kullanma suyu izleme çalışması yürütüldüğü ifade edilen açıklamada, şu bilgiler verildi: "Depremden bugüne kadar 883 su numunesi alınarak incelenmiştir. Geçtiğimiz son haftada mikrobiyolojik kirlilik oranı yüzde 1,6’ya düşmüştür. Çadırkentlerin kurulması, yeterli sayıda el yıkama musluğu, tuvalet, banyo, çamaşır yıkama düzeni temini, atıkların kontrolü, karbonmonoksit zehirlenmesi ve yangın önlemleri ile ilgili gerekli uyarılar yapılmış ve süreç takip edilmektedir. Belediyelerdeki ilgili personel, muhtarlar, çadırkent yöneticileri çevre sağlığı hizmetlerinin sağlanması ve sürdürülmesi konusunda eğitilmiştir."
Çadırkentlere hekimlerin hizmet verdiği sabit sağlık istasyonları açıldığı hatırlatılan açıklamada, hasar olmayan aile sağlığı merkezlerinin faaliyetlerini sürdürdüğü kaydedildi.
Köylerdeki sağlık hizmetinin sürdürülmesi için 23 adet gezici sağlık hizmeti ekibi (her ekipte 1 doktor, 2 sağlık personeli ve 1 şoför) hizmet verdiği belirtilen açıklamada, deprem sonrası psikososyal danışmanlık ve destek hizmetleri bölgede verildiği bildirildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler