HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sağlık Bakanlığı'na eleştiri

ANKARA (İHA) - Ankara Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı, Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan son Tıpta Uzmanlık Tüzüğü Taslağı'nda, içlerinde Adli Tıp da olmak üzere birçok bilim dalının yan dallarının kaldırıldığını öne sürerek, "Onlarca kurumun görüşlerinin dikkate alınmayarak, hangi gerekçeyle yan dalların çekildiğini merak ediyorum" dedi.

Prof. Dr. Hancı, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan en son Tıpta Uzmanlık Tüzüğü Taslağı'nda tıbbın birçok alanında yan dallar oluşturularak üst uzmanlıklara önem verildiğinin vurgulandığını belirterek, "Bu taslak birçok kurum, uzmanlık dernekleri ve üniversitelere gönderilerek görüş sorulmuştur. Adli Tıp camiasınca da taslakta Adli Tıp'la ilgili olarak Adli Psikiyatri, Adli Antropoloji, Adli Toksikoloji ve Adli Biyoloji yan dallarının yer alması adaletin daha Sağlıklı işlemesi açısından umutla karşılanmış ve önerilere Adli Tıp Kurumu, Üniversitelerin Adli Tıp Anabilim Dalları, Adli Tıp Uzmanları Derneği ve Adalet Bakanlığ'ınca olumlu görüşler bildirilmiştir" diye konuştu. Hancı, adli tıbbın dünyada son derece önemsenen ve çok geniş bir alan olduğu dikkate alındığında, bu yan dalların bile yeterli olmayacağı Adli Patoloji, Adli Entomoloji, Adli Mikrobiyoloji gibi yeni yan dalların açılması gerektiğini savundu. Sağlık Bakanlığı'nın yakın zamanda açıkladığı Tıpta Uzmanlık Tüzüğü tasarısında değişik tıp uzmanlık alanlarında daha önce kendi önerdiği yan dalların neredeyse tamamının kaldırıldığını, adli tıbbın 4 yan dalının da bundan nasibini aldığını hayretle ve üzüntüyle gördüklerini kaydetti.

Prof. Dr. Hancı, önerilen yan dalları kaldırılan diğer tıpta uzmanlık alanlarının tepki hakları ilgili alanlara ait olduğu için kendilerinin konuyu sadece adli tıpla ilgili kısmıyla değerlendirdiklerini söyledi. Adli Tıp gibi, tıbbın adaletin sorunlarına hizmetle görevli bir alanında yan dallarda uzmanlaşmanın daha etkin ve hızlı yargı kararları anlamına geldiğini belirten Hancı, "Basında her gün yetersiz ve çelişkili bilirkişi raporlarıyla ilgili haberler yer almaktadır. Mülkün temeli olan ve geciktiğinde anlamını yitiren adalet sadece iyi yetişmiş hukukçulara, iyi binalara ve alt yapıya değil teknik sorunları en iyi şekilde çözüp raporlar hazırlayan bilirkişilere de ihtiyaç duyar" diye konuştu. Hancı, ilk taslağa olumlu görüş bildiren onlarca kurumun görüşlerinin dikkate alınmayarak, hangi gerekçeyle yan dalların çekildiğinin merak konusu olduğunu sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler