HABER

Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Sefer Aycan, Irak'ın Türkiye'den, hasta tedavisinde kullanılan, ancak özellikle zehirlenmelerde panzehir olarak etkili madde niteliği taşıyan 'atropin sülfat' talep ettiği yönündeki iddiaların gerçek olmadığını açıkladı.

Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama

Bakanlığı Müsteşarı Sefer Aycan, düzenlediği basın toplantısında, kendilerine ulaşan bir talep olmadığını belirterek, "Ayrıca söz konusu maddenin büyük miktarda ihraç edilmesi mümkün değil, çünkü Türkiye atropin sülfatın etken maddesini dışardan alıyor" dedi. Aycan, Maliye Bakanlığı'nın hasta tedavisinde kullanılan 9 kalem sarf malzemenin reçete edilmesini öngören genelgesine ilişkin olarak da "Maliye Bakanlığı bize sormadan 1 Ocak 2002'den bu yana yürürlükte olan uygulamaya son verdi. Sağlık Bakanlığı uygulamasına devam edecektir" diye konuştu.

Maliye Bakanlığı'nın, uygulamada sorunlara yol açtığı ve hasta mağduriyetine sebep olduğu gerekçesiyle 9 kalem sarf malzemenin reçete edilebilmesini öngören genelgesine ilişkin açıklamada bulunan Aycan, 1 Ocak 2002 tarihinden bu yana yürütülmekte olan uygulama ile bireysel temindeki reçetelendirme ile yüksek kar oranı ve haksız kazançların önüne geçildiğini, maaliyetlerin çok üstünde kar oranlarıyla satılan tıbbi sarf malzemelerin makul fiyatlarla hastanelerce temin edildiğini, ihale yöntemiyle toplu alımlarda ulusal ve uluslararası standartlara ilişkin belge istenebildiğini böylece daha kaliteli malzeme kullanılabildiğini, reçete bazında temin edilen malzemelerde indirimin söz konusu olmadığı için toplu alımlarda yüzde 80'lere varan indirimler sağlandığın, ayrıca hekim, hasta ve firmaların yüz yüze kalması nedeniyle hekimlik mesleğiyle bağdaşmayan davranışların önlendiği ifade etti.

MALİYE BAKANLIĞI UYGULAMAYA SON VERDİ

Sağlık harcamalarının önemli bir kısmını teşkil eden sarf malzemeleri maaliyetlerinin düşürülerek sağlık harcamalarında büyük oranda tasarruf sağlanması bakımından uygulamanın sürdürülmesinin zorunluluk ve gereklilik arz ettiğinin altını çizen Aycan, "Maliye Bakanlığı bize sormadan 1 Ocak 2002'den bu yana yürürlükte olan uygulamaya son verdi. Sağlık Bakanlığı uygulamasına devam edecektir" şeklinde konuştu. Aycan, Maliye Bakanlığı tarafından gösterilen gerekçelerin de sağlam kaynaklara dayanmadığına dikkati çekti.

Toplantı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Sefer Aycan, Irak'ın Türkiye'den büyük miktarda atropin sülfat talep ettiği yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine, Irak'tan böyle bir talebin gelmediğini ve resmi olarak böyle bir ihracatın gerçekleşmediğini kaydetti. Aycan, "Resmi olmayan bir ihracat yapılmış olabilir mi?" sorusu üzerine, "Gayrı-resmi bir bavul ticareti olabilir ama telaffuz edilen miktarda bir ihracat mümkün değil. Çünkü Türkiye de atropin sülfatın etken maddesini dışardan alıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Toplantı da söz alan İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Orhan Çakmak da Sefer Aycan'ın ifadeleriyle örtüşen açıklamada bulundu. Çakmak, atropin sülfatın sadece bioterorizmde kullanılan bir madde olmadığını hatırlatarak, "Atropin sülfat başlıca salgın ishallerde, göz tedavisinde ve zehirlenmelerde kullanılan bir etken maddedir. Bu maddenin ithali ve ihracı da tüm sağlık maddelerinde olduğu gibi uluslararası sağlık örgütlerince kontrol edilmektedir. Bugüne kadar Irak'tan bu maddeyle ilgili herhangi bir talep gelmemiştir. Eğer bir talep gelirse ilgili makamlara konuya ilişkin bilgili verilir. Ayrıca atropin sülfatın, bir başka ülkeye ihracatı da mümkün değildir. Çünkü biz de atropin sülfatın etken maddesini ithal ediyoruz" dedi.

En Çok Aranan Haberler