Sağlık Bakanlığı tarafından “Azra, sezaryen yüzünden özürlü doğdu” haberlerine ilişkin soruşturma başlatıldığı belirtilerek, konunun haksız yere “sezaryen-normal doğum” tartışmasına dönüştürülmesinin habercilik etiği ile bağdaşmadığı ifade edildi.
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bugün basında yer alan “Azra, sezaryen yasağı yüzünden özürlü doğdu” haberlerine ilişkin Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın talimatı ile soruşturma başlatıldığı belirtildi. Açıklamada, “Bakanlığımız bu gibi vakaların sonuna kadar takipçisi olmakta, soruşturma süreçleri ve iddiaların gerçekliği başından sonuna kadar titizlikle takip edilmektedir. Bu bağlamda daha önce basına yansıyan anne Arife Kablan ve bebek Kablan, anne Saniye Süslü ve bebek Süslü ve anne Şükran Tuğ ve bebek Tuğ ile ilgili soruşturmalar sonuçlanmıştır. Her 3 vakada da yapılan tüm tıbbi müdahalelerin literatüre uygun olduğu, herhangi bir eksiklik ya da doktor hatası olmadığı uzman kişilerden oluşan bilirkişi heyetleri tarafından raporlanmıştır” denildi.
“Normal doğumda ısrar ölüme yol açtı iddiası” başlıklı habere konu olan anne Şükran Tuğ ile ilgili bilirkişi heyeti raporunun ise haberlerdeki iddiaların aksine sezaryen yapılmamasından değil, sezaryen yapıldıktan sonra gelişen komplikasyon sonrası durdurulamayan kanama dolayısıyla annenin kaybedildiği gerçeğine işaret ettiği belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:
“Ancak basınımız başlatılan soruşturmalarının sonucunu beklemeden ‘Normal doğum ısrarı anneyi öldürdü’, ‘Sezaryen yasağı can aldı’ ve bu son örnekte olduğu gibi ‘Azra, sezaryen yasağı yüzünden özürlü doğdu’ gibi hasta yakınlarının tek taraflı ve duygusal görüşlerini kesin bir sonuç gibi başlığa taşımıştır. Her şeyden önce bilinmesi gereken husus bir sezaryen yasağının olmadığıdır. Anne ve bebeği açısından tıbbi zorunluluk durumunda doğum için sezaryene başvurulmakta, annenin korku ve endişesi de sezaryen için tıbbi endikasyon kabul edilmektedir. Bu sebeple konuyu haksız yere ‘sezaryen normal doğum’ tartışmasına dönüştürerek hekimleri yargılayıcı şekilde başlık atmak, somut gerçeklere dayanmayan ve bilimsel bir karşılığı olmayan kişisel görüşlerle kamuoyunu yanlış bilgilendirmek habercilik etiği ile bağdaşmamaktadır.”
Açıklamada, bu durumun gebe ya da gebelik planlayan kadınlarda hem bilgi kirliliğine hem de gereksiz korku ve endişenin oluşmasına neden olduğu ifade edilerek, basının bu vakalarla ilgili başlık atarken daha duyarlı olması ve konunun tüm taraflarının görüşlerini almasının daha etik olacağı vurgulandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz