HABER

Sağlık Bakanlığı'ndan bol süt için önerisi

Sağlık Bakanlığı'ndan bol süt için önerisi

ANKARA (ANKA)- Sağlık Banklığı, anne ve anne adaylarına "sağlıklı beslenin" önerisinde bulundu.

Sağlık Bakanlığı, bir ülkenin çağı yakalayabilmesi ve gelişmişlik düzeyine ulaşabilmesi için gerekli zihinsel ve bedenen gelişmiş, üretken, yetenekli ve nitelikli bireylerin topluma kazandırılmasında ailenin çok büyük önemi olduğunu belirterek, ailenin bireyin sadece biyolojik, fizyolojik ihtiyaçlarının karşılandığı bir kurum değil, aynı zamanda bireylerin topluma hazırlandığı ve sosyalleştiği bir kurum olduğunu kaydetti. "Aile içinde her fert ayrı bir öneme sahiptir, ancak gelecek nesillerin gelişme ve yetişme sürecinde sağlıklı ve bilinçli anne ve anne adaylarının rolü tartışılmazdır" diyen Bakanlık, anne adayları ve annelerin sağlığının korunmasında yeterli ve dengeli beslenmenin en önemli etkenlerden biri olduğunu bildirdi.

Anne adaylarının yetersiz ve dengesiz beslenmesinin, başta anne sağlığını tehdit ettiği ifade edilirken, ölü doğum, erken doğum, düşük ağırlıklı doğum, bedensel ve zihinsel özürlü doğumlar gibi tehlikelere de neden olabildiği bildirildi. Annenin gebelik öncesi fiziksel gelişimini tamamlamış olmasının, besin depolarının yeterli olmasının hem bebeğin hem de annenin sağlığını koruyacak en önemli etkenlerden olduğuna işaret edilirken, bu nedenle annenin gebelik öncesi, gebelik sırasında ve sonrasında sağlıklı beslenmesi gerektiğine değinildi.

Anneler ve anne adaylarına sağlıklı beslenme önerileri

Anne adaylarının gebelik öncesi, gebelik dönemi ve gebelik sonrasında düzenli aralıklarla sağlık kontrollerinden geçmesi anne ve bebeğin sağlığı açısından son derece önemli olduğu kaydedilirken, gebelik, emzirme ve menopoz sonrası kemik sağlığının korunması ve ilerleyen yaşlarda osteoporoz (kemik erimesi) riskinin önlenmesi açısından, günde iki kibrit kutusu peynir, en az 2 su bardağı süt veya yoğurt veya aynı miktardaki yoğurdun ayran olarak tüketimi önerildi.

Anne ve anne adaylarına önerilen sağlıklı beslenme koşulları şöyle:

"-Gebelik ve emziklilikte artan protein gereksinimini karşılamak ve sıklıkla görülen anemi (kansızlık) riskini azaltmak için yumurta, kuru baklagiller (fasulye, mercimek, barbunya. vb.) veya imkanlar dahilinde kırmızı et gibi besinlerin tüketimine özen gösterilmelidir. Her gün 1 adet yumurta, 1 porsiyon etli sebze veya kurubaklagil yemeği tüketilmelidir.
-Gebelik, emziklilik döneminde kansızlık riskinin önlenmesinde demir içeriği yüksek besinlerin tüketiminin yanında demirin vücutta kullanılabilirliğini arttırmak amacıyla taze sebze, meyve veya taze sıkılmış meyve suyu tüketilmeli, ayrıca kansızlık riskini arttırması nedeniyle çay ve kahve yemekten bir saat önce veya sonrasında içilmemelidir.
-Vücut ağırlığının yaşamın her döneminde kontrol altında tutmaya özen gösterilmelidir. Gebelik süresince her ay 1-1.5 kg olmak üzere toplam 7-14 kg alacak şekilde ağırlık kazanımı, emziklilik döneminde zayıflama diyetleri uygulamaksızın yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir.
-Gebelikte bol su tüketimi idrar yolu enfeksiyonu, oligohidramnios (bebeğin amnion sıvısının normalden az oluşu), erken doğum eylemi, solunum yolu enfeksiyonları, kabızlık, ishal gibi pek çok durumda koruyucu veya tedavi edici olabilir. Ayrıca, yaşamın her döneminde yeterli sıvı alımı vücutta oluşan toksinlerin (zararlı öğeler) atımında, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasında, metabolizma dengesinin sağlanmasında ve vücutta pek çok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde son derece önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle, her gün en az 10 bardak su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında kahve, çay, kolalı içecekler yerine süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir.
-Yeni doğan bebek için anne sütünün yerini başka bir besinin tutamayacağı ve sağlıklı her annenin bebeği için yeterli süt üretebileceği unutulmamalıdır. Yeni doğanların ilk 6 ayda yalnızca anne sütü ile beslenmesi, 6 aydan sonra ayına uygun ek besinlerin zamanında başlanmalı ve emzirmeye 2 yaşına kadar devam edilmelidir.
-Yemeklerde iyotlu tuz kullanımı ve yemeklerin az tuzlu pişirilmesi önerilmektedir. Gebelikte özellikle son aylarda oluşan ödemlerin, ilerleyen yaşlarda ise osteoporoz riskini arttırması nedeniyle bu dönemlerde tuz ve tuz içeriği yüksek salamura yiyecekler tüketilmemelidir. Yemeklerde bitkisel sıvı yağların kullanımı, yemekleri pişirirken kızartma, kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri kullanılmalıdır.
-Sigara ve alkol kullanılmamalı, sigara içilen ortamlardan uzak durulmalıdır.
-Kemik sağlığı için güneş ışığından düzenli olarak yararlanılmalıdır.
-Vücudun düzenli çalışması ve besinlerden en iyi şekilde yararlanma sağlanmalıdır. Ayrıca yaşam boyu sağlığı korumak ve geliştirmek için, yaşa ve özel duruma (gebelik, emziklilik vb.) uygun düzenli fiziksel aktivite yapılmalıdır.

En Çok Aranan Haberler