HABER

Sağlık Bakanlığı'ndan "kemik iliği" açıklaması

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı, kemik iliği nakilleri sırasında yaşanan aksaklıkların giderilmesi için personel ve fizik altyapı sorunlarının, mevcut mevzuat hükümleri ile dikkate alınarak değerlendirileceğini ve olanaklar ölçüsünde çözüm bulmaya çalışılacağını bildirdi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve kemik iliği nakil merkezleri ile kemik iliği bankaları yetkililerinin de katıldığı toplantıda, 15 erişkin ve 7 pediatrik nakil merkezinin yaşadığı sorunlar tartışıldı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre kemik iliği nakli sorunlarının tartışıldığı toplantıda, nakil merkezlerinin en önemli problemlerini kemik iliği nakli konusunda eğitimli hekim ve hemşire ihtiyacı olduğu belirtilerek, bu ihtiyacın giderilmesi için öncelikle maaşlarının döner sermaye bütçesinden karşılanarak sağlıklı personel istihdamı formülünün değerlendirmesi gerektiğine karar verildi. Toplantıda alınan diğer kararlar ise şöyle:
"Türkiye genelinde halen 110 erişkin ve 22 pediatrik olmak üzere toplam 132 adet kemik iliği yapmaya yönelik özel donanımlı steril hasta odası mevcut olup bu sayının artırılması sağlanacak, mevcut bina ve ekipman iyileştirilmesi için özelikle üniversitelerde bu merkezlere yönelik ödenek sıkıntısı giderilecek. Kemik iliği Nakil Merkezi için gerekli alt yapıya ve donanıma sahip olduğu halde, hastane bünyesinde ilgili önergede belirtildiği şekilde yeterli deneyim süresine sahip sorumlu hekim bulunamaması amacıyla söz konusu klinikler, ruhsatlı bir nakil merkezi ile afiliye çalışması yeterli deneyim sağlanması ardından ruhsatlandırılacak. Kemik İliği Nakilleri Bilimsel Danışma Kurulu'nun organizasyonu ille kemik iliği nakli ile tedavisi gereken hastalıkların belirlenmesi için bir endikasyon ve öncelik listesi hazırlanacak. Avrupa Birliği kriterlerine göre, 1 yıl içerisinde milyon nüfusa olması gereken nakil sayısının 50 olduğu belirtildi, bu sayı dikkat alındığında ülkemizde yılda en az 3 bin 500 kemik iliği nakli yapılacak. Türkiye'nin mevcut nakil merkezi sayısı açısından Avrupa Biriliği üye ülkelerde 6. sırada olduğu fakat mevcut yatak sayısının bu ihtiyacı karşılayamadığı, bakanlık kemik iliği bekleme listesi oluşturulması ve daha sağlıklı kemik iliği nakil verilerine online olarak ulaşabilmesi amacıyla kemik iliği veri formu programı hazırlanacak. Tedavisi için kemikle ilgili olarak yaşanan birtakım sıkıntıların giderilmesi amacıyla Bütçe Uygulama talimatında değişiklik yapılmasının uygun olacağı, bu çerçevede kemik iliği nakilleri için otolog ve allogeneik olmak üzere iki ayrı paket programın hazırlanarak Bütçe Uygulama Talimatı'na etkilenmesi teklifi getirilecek. Dünyada kemik iliği bankalarına kayıtlı 10 milyon 806 bin 742 kemik iliği vericisi bulunduğu, bunların 200 binin üzerinde kordon kanı donörü olduğu, Türkiye'de de kök hücresi kaynağı olarak kullanılan allogeneik kordon kanı bankacılığı geliştirilecek."

Toplantıda ayrıca, 2006 yılında bakanlık tarafından gerçekleştirilen 22 ruhsatlı nakil merkezinin denetim sonuçları, kemik iliği nakilleri Bilimsel Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan tarafından sunuldu.

En Çok Aranan Haberler