ANKARA (ANKA)- Sağlık Bakanlığı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı için aşı geliştiriyor.
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, ANKA'ya yaptığı açıklamada, KKKA'nın en sık görüldüğü ülkeler arasında Türkiye'nin yer aldığını belirterek, bu nedenle Bakanlığın, ölüme sebebiyet verebilen KKKA ile ilgili aşı geliştirmek için harekete geçtiğini bildirdi. Hastalığı geçiren ve iyileşen kişilerde ikinci kez KKKA'nın görülmediğine dikkat çeken Buzgan, "Bu kişilerin kanında oluşan antikorlar büyük oranda koruyucu olabiliyor" dedi.
Hastalığı geçiren kişilerin kanındaki antikor oranlarının da arttığını kaydeden Buzgan, geçen sene tedavi görüp iyileşmiş kişilerden kanlarında antikor oranı halen yüksek olanlardan bir ünite kan alınacağını söyledi. Söz konusu vatandaşlara HIV gibi diğer hastalık testlerinin de öncelikli olarak yapılacağına dikkat çeken Buzgan, bu antikorların saflaştırılarak plazma haline getirileceğini dile getirdi. Elde edilecek plazmanın hastalığı geçiren kişilere verileceğini belirten Buzgan, "Böylece hastalığın daha hafif seyretmesini ve ölüm vakalarının önüne geçilmesini hedefliyoruz" dedi.
Hastalık ilk kez 2002'de görüldü
Elazığ'daki Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Veterinerlik Fakültesi'nin de hastalıkla ilgili aşı çalışmaları yürüttüğünü kaydeden Buzgan, benzer bir çalışmanın da ABD'de yürütüldüğünü dile getirdi. Sağlık Bakanlığı verilerin göre Türkiye'de hastalık ilk kez 2002 yılında 17 kişide görüldü. 2003 yılında 133 vaka, 6 ölüm, 2004 yılında 249 vaka, 13 ölüm, 2005 yılında 266 vaka, 13 ölüm ve 2006 yılında 438 vaka 27 ölüm tespit edildi. 2007 yılında ise Mart ayından bu yana 16 vaka görüldü.