Sigaradan hem aktif içici, hem pasif içici olarak uzak durulması çağrısında bulunan Bakanlık, Türkiye'de önümüzdeki 20 yılda sigaraya bağlı nedenlerden ölen kişilerin sayısının yaklaşık 550 bine ulaşacağı kaydedildi.
Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, dünyada her 13 saniyede bir kişinin sigara yüzünden hayatını kaybettiğine işaret edildi. Sigaranın akciğer, ağız boşluğu, yemek borusu, boyun, pankreas, mesane, böbrek ve kan kanserine yol açtığı kaydedilen açıklamada, sigaranın ayrıca, peptik ülser, kronik bronşit, felç, astım, erken menopoz, diş iltihabı, kemik erimesi ve katarakt hastalıklarına zemin hazırladığı, hamilelerde erken doğum ve düşük ağırlığı riskini de beraberinde getirdiği, sigara kullanan hamile bayanların fiziksel ve zihinsel özür riskiyle karşı karşıya kaldığı ifade edildi.
Gerekli önlemlerin alınmaması durumunda, Türkiye'de önümüzdeki 20 yılda sigaraya bağlı nedenlerden ölen kişilerin sayısının yaklaşık 550 bine yükseleceği belirtilen açıklamada, sigaradan hem aktif hem de pasif içici olarak uzak durulması gerektiği vurgulandı. Açıklamada, "Kanser hastalıklarından ve bu hastalıkların yol açtığı ölümlerden korunmak için atılacak ilk adım, sigara dumanından uzak durmaktır. Sigara dumanı karbonmonoksit ve nikotine ek olarak amonyak, arsenik, hidrojen siyanür, formaldehit ve metan gibi son derece zehirli olan 4 binden fazla kimyasal madde içeriyor" denildi.
Sigaraya karşı savaşın kanserlerin yüzde 40'ını yok edeceği ifade edilen açıklamada, sigara içmeyen akciğer kanserli hastaların yüzde 33'ünün sigara içen bir kişiyle birlikte yaşadığı ve bu kişilerde görülen akciğer kanserinin nedeninin çocukluk çağı veya erişkin dönemdeki pasif içicilik olduğu belirtildi. Sigaranın özellikle çocukları çok olumsuz etkilediğine dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Sigara dumanı, pasif içici durumundaki çocuklar için büyük sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor.
Yapılan araştırmalar, çok az sigara dumanına maruz kalan çocukların bile bundan son derece olumsuz etkilendiğini gösteriyor."
Türkiye'de sigaranın özellikle genç nesil için büyük tehdit olduğu vurgulanan açıklamada, arkadaş ve çevre baskısı, özenti, merak gibi birçok nedenlerden sigaraya başlayan milyonlarca çocuk ve gencin birçok hastalık ve ölüme uzanan bir yola girdikleri kaydedildi. Sigaranın insan sağlığı üzerindeki öldürücü etkilerinin yanı sıra, ülke ekonomilerine verdiği zararların önemli boyutlara ulaştığı belirtilen açıklamada; Türkiye'nin sigaraya yılda 8 milyar dolar harcandığı ve harcanan bu parayla sağlık sorunlarının önemli bir bölümüne çözüm bulabileceği ifade edildi.