HABER

Sağlık harcamalarında da hastalıklarda da artış var

ANKARA - Türk Sağlık-Sen'in, sağlık sektöründeki harcamaların vatandaşa yansımaları ile ilgili raporunda son yıllarda sağlık harcamalarının da hastalıkların da arttığı belirtildi.

Türk Sağlık-Sen, sağlık sektöründeki harcamaların vatandaşa yansımaları ile ilgili bir rapor hazırladı.

Rapora göre, son yıllarda sağlık harcamaları artarken hastalıklarda arttı. Sağlık Bakanlığı kamuda en çok alım yapan ve en çok ihaleye çıkan ikinci kurum olmasına rağmen sağlıkta yatırımlar azaldı. Raporda ayrıca Türkiye'de sağlık sektöründe paranın ilaca ve tedavi masraflarına harcandığı belirtildi. Koruyucu sağlık hizmetlerinin ihmal edilirken tedavi eksenli sağlık hizmetlerinin önü açıldığının vurgulandığı raporda, son yıllarda bulaşıcı hastalıkların arttığı, sağlık göstergelerinin OCED ülkelerin çok gerisinde kaldığı, tedavi eksenli bir sağlık hizmeti yürütüldüğü için 2006 yılında Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde 2 Milyonun üzerinde ameliyat yapıldığı belirtildi.

Hazırlanan raporda, 2006 yılında Türkiye'de sağlığa ayrılan ödeneğin ilk yedi ayda neredeyse tamamına yakının kullanıldığı ifade edilerek, 2004 yılında yüzde 34.5, 2005 yılında yüzde 54.4 olan ödeneğe göre kullanım oranının, 2006 yılında önemli düzeyde artarak yüzde 88 olduğu vurgulandı.

Türkiye'de 2003 yılında 5 milyar dolar olan kamu ilaç harcamalarının 2006 yılında 10 milyar dolara ulaştığı belirtilerek Özellikle SSK'nın devriyle birlikte harcamalarda ciddi artış yaşandığına dikkat çekildi.

Raporda yer alan dikkat çekici bir unsur ise ameliyat sayısında yaşanan artış oldu. 2002 yılında Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde toplam 836 bin 518 ameliyat yapılırken, 2005 yılında yapılan ameliyat sayısının toplam 2 milyon 288 bin 489 olduğu bildirildi. Raporda harcamaların artmasına karşın özellikle bulaşıcı hastalıklarda artış görüldüğü kaydedildi.

Sağlıkta gelişmişliği belirten göstergelere bakıldığında Türkiye'de ilerleme sağlanmadığının belirtildiği raporda, bebek ölümleri oranları dikkate alındığında Türkiye'nin OECD'ye üye 30 ülke arasında birinci olduğuna dikkat çekildi. Raporda, "Bebek ölüm oranı ülkemizde binde 29 iken bu oran Meksika'da binde 20.1, Almanya'da binde 4.2, İzlanda'da binde 2.1'dir. Dünyada çocuk ölümlerinin azalmadığı tek ülke Türkiye'dir. Türkiye, bugün Birleşmiş Milletler'e üye 189 ülke içinde beş yaş altı çocuk ölümleri sıralamasında 108'ncidir." denildi.

Raporda ayrıca Türkiye'de Sağlık Bakanlığı uygulamaları sonucunda özel sektörün sağlıkta egemen olmaya başladığına dikkat çekilerek, Sağlık Bakanlığına bağlı toplam 769 hastane varken özel hastanelerin sayısında 301'e ulaştığı kaydedildi.

Raporla ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, sağlığın piyasalaştığını belirtti. Kahveci şöyle devam etti: "Son dönemde hazırlanan kanun tasarıları ile hastaneler şirkete dönüştürülmek ve devlete sağlık hizmetinden el çektirilmek istenmektedir. Ne yazık ki vatandaşın sağlığı ikinci plana itilmekte, sağlık sermayeye karlı bir alan haline getirilmektedir. Son dönemde Türkiye'de, özellikle bulaşıcı ve salgın hastalıklarda yaşanan artışın temel nedeni koruyucu sağlık hizmetlerinin ihmal edilmesidir.

Türkiye'nin sağlık politikaları acil olarak tekrar gözden geçirilmelidir. Sağlıkta gerekli yatırımlar bir an önce yapılmalıdır. İlaca ve tıbbi malzemelere para harcayacağımıza sağlıkta yatırımlara yönelirsek bu işten hem devlet hem millet karlı çıkar. Devletin yükü hafifler, vatandaşın sağlığı bozulmaz. Dünya Sağlık Örgütü 2007 sloganını ‘Sağlığa yatırım yap, daha güvenli bir gelecek kur' olarak belirledi. Umarım Sağlık Bakanlığı da bu sloganı bir an önce benimserler.

ANKA

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler