YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Sağlık İçin Sağlıklı Süt İçin" Kampanyası

Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü ve Tetra Pak Türkiye işbirliğiyle düzenlenen "Sağlık İçin Sağlıklı Süt İçin"

Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü ve Tetra Pak Türkiye işbirliğiyle düzenlenen "Sağlık İçin Sağlıklı Süt İçin" kampanyası kapsamında Elazığ'da seminer düzenlendi.

Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tanju Besler, Fırat Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen seminerde yaptığı konuşmada, insanın sağlıklı büyümesi, gelişmesi ve yaşlanması için karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleri dengeli ve yeterli oranda alması gerektiğini belirterek, sütün bu besin ögeleri açısından önemli bir kaynak olduğunu söyledi.

Başta kemik erimesi olmak üzere tansiyon, kalp, damar hastalıklarına karşı koruyucu etkisi olan sütün her yaşta tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Besler, şöyle konuştu:

"Dünya Sağlık Örgütü'nün 2004 yılı verilerine göre çocuk ölümlerinin yüzde 7'sinin birincil, yüzde 46'sının ikincil nedeni yetersiz ve dengesiz beslenme. Yani bugün dünya üzerinde kaybedilen her 10 çocuktan bir tanesi yetersiz, dengesiz beslenme nedeniyle kaybediliyor. Dünya Sağlık Örgütü diyor ki; 'Yetersiz ve dengesiz beslenme ciddi sağlık sorunlarına yol açar.' Dolayısıyla yeterli, dengeli beslenmezsek mutlaka sağlıkla ilgili bir problemle karşı karşıya kalırız. O zaman bu sorunlarla karşılaşmamak için mutlaka, kişi beslenmesine dikkat etmek zorundadır."

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal da sağlıklı ve dengeli beslenme için önemli bir materyal olan sütün ülkede yeterince tüketilmediğini savundu.

İçerdiği besin ögeleri açısından sütün çok önemli bir kaynak olduğunu belirten Ünal, "Sağlıklı bir yaşam için her kişi beşikten mezara kadar günde iki bardak süt içmelidir" dedi.

Tüketilen sütün sağlıklı olmasının çok önemli olduğuna vurgu yapan Ünal, şunları söyledi:

"Süt bizim için ne kadar kıymetli bir besinse mikroplar için de o kadar iyi bir besin maddesi. Çok kolaylıkla sağım sırasında sağanın elinden, ineğin memesinden, etraftan süte düşen mikroplar her yirmi dakikada bir iki katına çıkmak suretiyle çok hızlı çoğalabiliyorlar. O nedenle özellikle sıcak havalarda sokaklarda da kapı kapı dolaştırılıp bekletiliyorsa sütün içerisinde çok kısa sürede milyarlarca mikrop oluşabiliyor. Bunu dünyanın değişik ülkelerinde yapılmış çalışmalar gösterdiği gibi biz üniversitemizde yapılan çalışmalarda da gösterdik."

Sütün kaynatılmadan içilmemesi gerektiğini, ancak bunun da mikropları öldürmekle beraber besin maddelerini de öldürdüğünü ifade eden Ünal, bu nedenle sokakta satılan sütler yerine pastörizasyon ya da UHT (Ultra High Temparature) yöntemiyle hem mikroplardan arındırılmış hem de besin ögeleri korunmuş kutu sütlerin tüketilmesinin daha uygun olacağını bildirdi.

2011'den beri uygulanan "Sağlık İçin Sağlıklı Süt İçin" kampanyasında, 6,5 milyon kişiye ulaşıldığı belirtildi. Kampanyanın bu yılki 4. uygulama noktası olan Elazığ'da yaklaşık 2 ay süresince çeşitli aktivitelerle açık süt tüketmenin yaratabileceği riskler ve sağlıklı bir gelecek için sağlıklı süt tüketilmesi konuları anlatılacak.

Muhabir: İsmail Şen / Ömer Fansa

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler