Türk Sağlık-Sen, sağlık çalışanlarının acil durumlarda 30 dakikada evden hastaneye gitmesini düzenleyen genelgeyi yargıya taşıdı.
Sendika, Sağlık Bakanlığı'nın sağlık çalışanlarına görev yaptığı yerde ikamet zorunluluğu getiren ve 30 dakikada evden hastaneye gitmesini düzenleyen genelgenin iptali için Danıştay'a dava açtı. Sağlık çalışanlarına ikamet zorunluluğu getiren 663 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararname'deki yasal düzenlemenin de Anayasa Mahkemesi'nde iptal için talepte bulunuldu.
Dava dilekçesinde genelgenin temel hak ve hürriyetleri engellediği, bu sebeple Anayasa'nın temel ilkelerine aykırılık taşıdığı belirtildi. Ayrıca çalışanlara 30 dakikada işyerinde olma şartı getirilmesinin çalışma barışını bozacağı ve idarenin çalışanlar üzerinde psikolojik baskı oluşturacağı kaydedildi. Söz konusu genelgenin yürütmesinin durdurularak iptal edilmesi istendi.
KAHVECİ: BU DÜZENLEME İNSAN HAKKI İHLALİ
Açılan dava ile ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, "İkamet mecburiyeti getiren söz konusu düzenleme anlamsızdır. İmkânı olan herhangi bir zarureti olmayan çalışanlar zaten çalıştığı yere yakın yerden ev tutar ama çalışanların aile hayatlarına bile müdahale ederek 30 dakikada hastane olacak şekilde ikamet edin demek her şeyden önce bir insana hakkı ihlalidir." dedi.
Bu kurala uymayanlarının cezalandırılmasının da kabul edilemez olduğunu ifade eden Kahveci, “İdareler çalışma hayatının dışına çıkarak ev yaşamını da düzenlemeye kalkmamalılar. Örneğin çalışanların İstanbul'da bu kurala uymak için hastanenin bitişiğinde ev tutmaları gerekiyor. Kamu çalışanlarına görev yaptığı yerde ikamet zorunluluğunun kaldırıldığı bir dönemde sağlık çalışanlarına bu yasağın yeniden getirilmesi ve 30 dakikada işyerinde olma gibi bir şart getirilmesi adaletsizliktir. Umarız bu haksızlık hukuktan geri döner." diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz