Ankara (AA)- Sağlık kurulu raporu yerine tek hekimin imzasıyla ilaç almayı kolaylaştıran ve sağlık raporlarında resmi-özel ayrımını kaldıran 5565 sayılı "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun", Resmi Gazete'de yayımlandı.
Kanuna göre, Devlet Memurları Kanunu, Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu, Sosyal Sigortalar Kanunu, Emekli Sandığı Kanunu ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda yer alan "sağlık kurulu raporu" ile "resmi sağlık kurulu raporu" ibareleri, "sağlık raporu" olarak değiştirildi.
Böylece, kamu kurum ve kuruluşlarının, vatandaşlardan ve çalışan personelden istediği sağlık kurulu raporları yerine tek hekimin imzalayacağı sağlık raporu geçerli olacak.Raporla verilen ilaçlarda istenen sağlık kurulu raporu yerine de tek hekimin imzalayacağı sağlık raporu geçerli olacak.
Sağlık raporlarında, resmi-özel ayrımı ortadan kaldırılacak. Özel kuruluşlardan verilecek sağlık raporlarıyla da ilaç alınabilecek.5565 sayılı Kanun ile Anayasa Mahkemesinin iptal kararı doğrultusunda, Esnaf ve Sanatkarlar ile Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu (BAĞ-KUR) Kanunu ve Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında aylık alanların, bağlanacak aylıklarının artış oranlarında TÜFE uygulanmasını sağlayan bir madde eklendi.
Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu'na tabi sigortalılardan, 2007 yılında gelir basamaklarından ilk altı basamakta bulunanlardan 6. basamak gösterge tutarının, 7 ve daha yukarı basamaklarda bulunanlardan ise bulundukları basamak gösterge tutarının yüzde 20'si oranında sağlık sigortası pirimi tahsil edilecek.
Bu düzenlemeler, 18 Nisan 2007 tarihinden geçerli olmak üzere, kanunun yayımlanma tarihinde yürürlüğe girecek.
Bu kapsamdaki sigortalıların diğer sosyal güvenlik kuruluşlarındaki hizmetleri nedeniyle basamak intibakı yaptırabilmeleri için 31 Aralık 2006 olarak belirlenen tarih sınırlaması, 31 Aralık 2007 tarihine kadar uzatılıyor.
Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 140. maddesinde, idari para cezalarıyla ilgili bölümde de Anayasa Mahkemesinin kararı doğrultusunda düzenleme yapılıyor.
Buna göre, idari para cezaları, ilgiliye tebliğ edilmekle tahakkuk edecek ve tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde kuruma ödenecek.
İtiraz takibi durdurulacak. Kurumca itirazı reddedilenler, kararın tebliğ edilmesinden 30 gün içinde yetkili idare mahkemesine başvurabilecek. Bu sürede başvuru yapılmaması halinde ceza kesinleşecek. Mahkemeye başvurulması, cezanın takip ve tahsilini durdurmayacak.