HABER

Sağlık reformu ABD'yi nasıl etkileyecek?

Obama'nın üzerinde çaba sarf ettiği sağlık reformunun onaylanması, başta sigorta şirketleri olmak üzere iş dünyası ve siyaseti de etkileyecek önemli sonuçları da beraberinde getiriyor.

Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen reform tasarısı, yaklaşık 16 milyon kişinin, düşük gelirliler için uygulanan Medicaid sosyal güvenlik sisteminden faydalanmasını beraberinde getirecek. Bu reform, devletin sağlık sektöründeki rolünü ve büyüklüğünü artıracak.

CNBC'de yayımlanan bir analizde getirilen yeni düzenlemelerden en çok sigorta şirketlerinin etkileneceğine dikkat çekildi. Analizde, sağlık sigortasının aynı kasko gibi zorunlu hale getirildiğine ve bunun da sigorta pazarının büyümesine yol açacağına dikkat çekildi.

ABD'de İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra şirketlere, çalışanlarını sigortalı yapmaları durumunda vergi avantajları sağlayan uygulamalar getirilmişti. Başkan Barack Obama’nın getirdiği bu düzenleme de söz konusu sistemi büyük oranda koruyor.

Ancak zamanla bireysel sağlık sigortası pazarında görülebilecek büyüme, şirketlerin rolünü azaltabileceği gibi kurumların üzerindeki sağlık harcamalarını da aşağı çekebilecek.

KAPSAM DARALIYOR

Reform, sağlık sisteminin finansmanını sağlayan vergi mükelleflerinin kapsamını da daraltıyor. Buna göre finansman yükü, daha fazla sosyal güvenlik vergisi ödeyen yüksek gelir düzeyine sahip vatandaşlar, yine maliyeti yüksek poliçeler sunan sigorta şirketleri, tıbbi cihaz üreticileri ve çalışanlarına sağlık sigortası sağlamayan işverenlerin üzerine bindiriliyor.

CNBC, reformun ABD ekonomisinin geneli üzerinde yaratacağı etkinin henüz belirsiz olduğunu ifade etti. Ancak, analizde Obama yönetiminin reform sayesinde sağlık sisteminden kaynaklanan bütçe açığının azalacağını ve bunun da ekonomiyi olumlu etkileyeceği beklentisine yer verildi.

ABD yönetimi, sağlık reformuyla 10 yıllık dönemde 138 milyar dolarlık tasarruf sağlanacağını ve bunun da ülkenin büyüyen bütçe açığının kontrolünde önemli olacağını savunuyor.

OBAMA'YA NE GETİRECEK?

Obama'nın kazandığı bu zafer, yönetimin Kasım ayında yapılacak olan seçimlerdeki performansını nasıl etkileyeceği sorularını da gündeme getirdi. CNBC, Obama'nın seçim kampanyasında yıllardır sürüncemede bırakılan bu konuyu çözeceği taahhüdünü yerine getirmiş olmasının elini güçlendireceğinin altını çizdi.

Bununla birlikte, bu reform sürecinde sona yaklaşmanın yönetimin odağını, özellikle kredibilitesini sekteye uğratan ekonomik konulara yönlendirmesi bekleniyor. Bankaların riskli işlemlerine kısıtlamalar getirmesi planlanan finansal düzenlemeler ile istihdamı artırmaya yönelik tasarılar sırada bekleyen diğer reformlar.

ABD yönetimi, kamuoyunun küresel kriz nedeniyle Wall Street'e olan tepkisi ve iki basamaklı hanelere yükselen işsizlik rakamları nedeniyle bu tasarıların yasalaşma sürecinin daha kolay olmasını bekliyor.

KALICI OLMASI ÖNEMLİ

Sağlık yasası reformu ile ilgili bir diğer önemli nokta ise yasanın yürürlülük süresi. Geçmişte kabul edilen bazı reformların daha sonra Kongre’de çoğunluğun el değiştirmesiyle geri alındığı örnek bulunuyor. Ancak Kasım ayında yapılacak ara seçimler öncesinde kamuoyu yoklamalarından karışık sinyaller geliyor.

Demokratlar bu noktada tasarıyla gelen ve sigorta şirketlerinin daha önceki hastalıkları nedeniyle başvuranları, sigorta kapsamına almak istememeleri seçeneğinin kaldırılmasının, tasarıyı her platformda savunmak için iyi bir koz olduğunu belirtiyor.

Uzmanlar bunun, özellikle Kasım ayında yapılacak ara seçimde Demokratların güç kaybetmesi ve buna paralel olarak tasarıya karşı muhalefetin artması durumunda önemli bir savunma gerekçesi olacağını öne sürüyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler