YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sağlık Sen’in Hemşire Anketinden Çarpıcı Sonuç:

Sağlık-Sen tarafından 12-18 Mayıs Hemşireler Haftası nedeniyle hemşire ve ebelerin tükenmişlik düzeylerinin araştırıldığı bir anket...

Sağlık-Sen tarafından 12-18 Mayıs Hemşireler Haftası nedeniyle hemşire ve ebelerin tükenmişlik düzeylerinin araştırıldığı bir anket düzenlendi. Ülkemizin tüm bölgelerinde hemşire ve ebelerle yüzyüze gerçekleştirilen araştırma ilginç sonuçlar içeriyor.

Katılımcılara yöneltilen mesleğinizi isteyerek mi seçtiniz? sorusuna çalışanların yüzde 70’i “Evet” cevabını verirken, 'Fırsatınız olsa mesleğinizi değiştirir miydiniz?' sorusuna ise katılımcıların yüzde 68’i ‘değiştirirdim’ yanıtını veriyor.

Araştırmaya katılan hemşire ve ebelerin yüzde 50’si bir önceki yıla göre çalışma koşullarının kötü olduğunu belirtirken, çalışma koşullarınızdan memnun musunuz? sorusuna ise katılımcıların yüzde 83’ü “Hayır” cevabını veriyor.

İş hayatı dolayısıyla kendinize ve ailenize zaman ayırabiliyor musunuz? sorusuna katılımcıların yüzde 88’i “Hayır” derken, ortaya çıkan bu sonuç çalışanların fiziksel ve psikolojik yıpranmışlıklarını gözler önüne seriyor.

SAĞLIK-SEN GENEL BAŞKANI METİN MEMİŞ: "ÇALIŞMA KOŞULLARI HEMŞİRE VE EBELERİMİZİN TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİNİ ARTTIRIYOR"

Geçmişten gelen yanlış istihdam politikaları nedeniyle, hekimlerde olduğu gibi hemşire ve ebelerin de Türkiye'de istihdam açığı en yüksek meslek gruplarından biri olarak öne çıktığını belirten Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, istihdam yetersizliği nedeniyle yoğun iş temposu altında çalışan hemşire ve ebelerin bu fedakarca çalışmaları karşısında çalışma ortamları, sosyal hayatları, ekonomik ve özlük hakları konusunda yaşadıkları sorunların bugünde devam ettiğini söyledi.

İstihdam yetersizliği ve yoğun iş yükünün, hemşirelerin ve ebelerin etkinliğinin ve iş verimliliğinin azalmasına neden olduğunu belirten Genel Başkan Metin Memiş, var olan sorunlara bir de çalışanların maruz kaldığı şiddet eklendiğinde konunun içinden çıkılmaz bir hal aldığını söyledi.

Sağlık-Sen olarak sağlık çalışanlarının sorunlarının çözümüne yönelik gerek Sağlık Bakanı nezdinde gerekse sempozyum, konferans gibi platformlarda pek çok öneri ve çözüm yolu ortaya koyduklarını belirten Genel Başkan Memiş, bunların bir kısmının hayata geçirildiğini söyledi. Çalışanların ekonomik ve sosyal haklarının yanında özellikle sağlıkta şiddet konusuna önem verilmesi gerektiğini belirten Memiş sorunun çözümü için acilen önleyici tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Hemşire ve ebelik mesleğinin kutsal bir meslek olduğuna değinen Memiş sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Çalışanlarımız, hem çalışma ortamlarında yaşadıkları sorunlar nedeniyle hem de sosyal ve ekonomik iyileştirmelerin yapılmaması nedeniyle mesleki tükenmişlik yaşamaktadır. Ortaya koyduğumuz ankette yer alan sonuçlar bunu göstermektedir. Döner sermayede yaşanan adaletsizlikler, nöbet sürelerinin uzunluğu, aşırı iş yükü, olumsuz çalışma koşulları, mobbing, hasta ve hasta yakınları tarafından uygulanan şiddet gibi etkenler çalışanlarımızın tükenmişlik düzeylerini arttırıyor. Sağlık hizmetlerinin etkin yürümesi için sağlıkta dönüşüm programı çerçevesinde çağdaş sağlık sistemine uygun, çalışanı mağdur etmeyecek koşulların oluşması sağlanmalıdır. Ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, sağlık çalışanlarımıza polislik mesleğinde olduğu gibi yıpranma payı verilmesi, tam gün yasasında belirtildiği gibi mesai saatlerinin 8 saat olarak uygulanması, nöbet ücretlerinin arttırılması gibi taleplerimizi toplu sözleşme masasına taşıyacağız. Sağlık-Sen olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çözüm önerilerimizi yetkililere ve konunun paydaşlarına iletmeye devam edeceğiz”.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler