HABER

Sağlıklı bir çocuk için iki damla kan

DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır Sağlık Müdürü Dr. Namık Kemal Kubat, yeni doğan bebeklerden alınan 2 damla kanla, zeka geriliği hastalıklarının önlendiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı'nın ülke genelinde yürüttüğü Yeni Doğan Tarama faaliyetleri kapsamında fenilketonüri, Hipotiroidi ve Bitotidinaz hastalıklarının teşhis ve tedavisi program devam ediyor. Sağlık Bakanlığı Ana-Çocuk Sağlığı ve Planlama Genel Müdürlüğü tarafından sürdürülen çalışmalar kapsamında Diyarbakır'da, 38 bin 539 bebekten kan örneği alındı. Diyarbakır İl sağlık Müdürü Namık Kemal Kubat, bebeğin doğar doğmaz topuğundan alınan 2 damla kan, onun fenilketonüri, Hipotiroidi ve Bitotidinaz hastası olup olmadığının belirlenmesine yardımcı olduğunu, bu sayede erken teşhis ve tedavi ile çocuğun zihinsel ve bedensel gelişiminin normal düzeylerde devam etmesi sağlanıyor. Çocuk doğduktan ve anne sütü ile beslendikten 24 -72 saat sonra topuğundan alınan iki damla kan ile teşhis edildiğini belirten Kubat, "Bu hastalıkların ortaya çıkmasının en önemli nedeni akraba evliliğidir. Erken teşhis yapılamayan durumlarda, zeka geriliği 5 ve 6'ncı aylardan sonra belirgin hale geliyor.

Akranlarından farklı olarak, oturma, yürüme ve konuşma gibi becerileri kazanamayan bebeklerin tedavisi erken teşhisle mümkün. Topuktan alınan bir damla kan ile çocuğun bir ömür boyu zeka özürlü olması engellenir. Bu amaçla da, doğumdan en az 3 gün sonra Sağlık Ocaklarında ve AÇS/AP Merkezlerinde topuktan alınacak kan örneğinin değerlendirilmesi sonucunda teşhis konulan hastalar tedavi edilerek çocukların hasta olması önlenmekte. Unutmayalım ki, topuktan alınan birkaç damla kan ile çocuklarımızın zeka geriliğini önleyebiliriz. Ailelerin uyanık olması ve bebeklerinin sağlıklı olması için topuk kanı alınıp alınmadığını kontrol etmeleri gerekiyor. Bebeğinden topuk kanı alınmayan anne babalar sağlık kuruluşlarına başvurmalı. Bu hastalıklar topuk kanıyla kolayca teşhis edilip kolayca tedavi ediliyor" dedi.

En Çok Aranan Haberler