HABER

"Sağlıklı bir toplum vazgeçilmez amacımızdır"

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanı Osman Durmuş, vazgeçilmez amaçlarının, sağlıklı bir toplum oluşturulması olduğunu söyledi. Durmuş, "Sağlık, ekonomiyi başlı başına olumsuz ya da olumlu etkileyen bir sektördür" dedi.

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 2002-2003 eğitim yılı açılış töreninde konuşan Sağlık Bakanı Osman Durmuş, "Sağlıklı bir toplumun oluşturulması bizim vazgeçilmez amaçımızdır" dedi. Sağlıklı toplumun oluşturulmasında verilen sağlık hizmetinin önemine değinen Durmuş, "Sağlıkta yaptığımız çalışmalarla bir hastaneden iki hastane hizmetini amaçladık" ifadesini kullandı. Hastaneleri özerk kurumlar haline getirmeyi hedeflediklerini bildiren Bakan Durmuş, bu kurumları siyasal etkilenmelerin ve bakanlığın güdümü dışında tutmaya çalıştıklarını belirtti. Durmuş, tanı ve tedavide yaşanan bazı sıkıntılardan dolayı bir hastanın yeterli zaman ayrılarak muayene edilemediğini söyledi. OECD ülkelerinde tedavi giderinde ilacın payının yüzde 18, Türkiye'de ise yüzde 40 olduğuna dikkat çeken Durmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu sigorta sistemi ve aşırı hasta yığılma sebebidir. Çoğu zaman hasta iyi muayene edilememekte, teşhis kesin konulamamakta, o nedenle reçete yazılarak hasta hızla poliklinikten uzaklaştırılmaya çalışılmakta ya da hastalar iyi muayene edilmeden bazı hastanelerde olduğu gibi doğrudan laboratuvar tetkiklerine gönderilmektedir. Bu da bir israftır."

"VARDİYA SİSTEMİ İSTEDİĞİMİZ STANDARDA YERLEŞMEYE BAŞLADI" Bakanlık çalışmaları hakkında bilgi veren Bakan Durmuş, vardiya sisteminin bugün modern dünyada kabul edilebilir bir sistem olmadığını ifade etti. Durmuş, popülist uygulamalar nedeniyle büyük merkezlere tüm uzman ve pratisyen hekimlerin aktarıldığını vurgulayarak, Anadolu'dan büyük merkezlere doğru bir hasta göçünün devam ettiğini kaydetti. Bu durumun maliyeti olumsuz etkilediğini ve insanların da sıkıntı çekmesine neden olduğunu belirten Durmuş, "Biz de standart üstü istihdam edilen personeli başka yere gönderemeyeceğimize göre, biz bunların maaş karşılığı mesailerini almak üzere vardiye sistemi uyguladık" dedi. Durmuş, vardiya sisteminin yavaş yavaş kendi istediği standarta yerleşmeye başladığını söyledi. Sağlık sektörünün ekonomiyi başlı başına olumsuz ya da olumlu etkileyen bir sektör olduğunu bildiren Durmuş, "İnsanlarımız sağlıklıysa hizmet üretme kapasitesi artacak, o ülkenin kalkınması artacaktır" diye konuştu.

Bakan Durmuş, 2010 yılında AB ülkelerinde 13 milyon işgücüne ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek, bunun için kaliteli elemanlar yetiriştirilmesi gerektiğini belirtti. Bu çerçevede bakanlık olarak hizmetiçi eğitime önem verdiklerini anlatan Durmuş, "Yeni düzenlemelerle Avrupa Birliği normlarına uygun bir eğitim yapan uzmanlarımız, Avrupa ülkelerinde serbest dolaşım hakkı elde edebileceklerdir" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler