Sağlıklı bir yaşam için burundan rahat nefes alabilmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Can, bu konuda herhangi bir sorunu olan hastanın, daha sağlıklı, daha konforlu bir yaşam için öncelikle bu problemini gidermesi gerektiğini belirtti.
Konunun önemine dikkat çeken Op. Dr. Yusuf Can, konuyu madde madde şöyle açıkladı:
- * Burundan nefes alındığında alınan hava burun içinde ısıtılır ve akciğerlere vücut ısısında gönderilir, böylece çok soğuk ortamlarda dahi, hava akciğerlere vücut ısısında gönderilir ve burun solunumu bizi koruyucu görev yapar.
- * Burundan nefes alıp verildiğinde alınan hava, burun içerisinde nemlendirilir. Böylece boğazda aşırı kuruluk, tahriş olma, yanma hissi ve sık tekrarlayan yutak enfeksiyonundan (Farenjit) korunmuş oluruz.
- * Koku alabilmek için burun solunumu gereklidir. Koku alabilmek yaşam kalitemizi artırır, bize haz verir. Aynı zamanda bazı tehlikelerden koruyucu, uyarıcı görevi de.
Sağlıklı koku alabilmek aynı zamanda tat alabilmemiz için de gereklidir
- * Her insanda, nefes alma sırasında Burun döngüsü (Nazal siklus) dediğimiz fizyolojik bir olay gerçekleşir. 4 ila 6 saat ara ile bir burun yolu içindeki Konka (burun eti) kanla şişer, bu taraf da hava akımı kısmen azalır, diğer taraf da ise hava akımı artar. Her burun deliği beynin karşı tarafından sinir alır. Bu şekilde bir döngünün iki beyin yarım küresi arasında dengeyi sağladığı düşünülüyor. Bunun da hafızayı , kavrama gücünü artırdığı konusunda bilimsel çalışmalar vardır.
- * Ağız solunumu akciğer, kalp-damar sistemi ile ilgili sorunlara, yüksek tansiyona yol açabilir. Devamlı ağızdan nefes alıp vermenin erken yaşlanmaya neden olduğu gösterilmiştir.
- * Burundan soluk verildiği zaman akciğerlerdeki hava birden boşalmaz. Bu durum akciğerlerin oksijeni daha fazla kullanmasını sağlar.
- * Burun içini kaplayan mukozadaki sinir uçlarının solunumu düzenleyici etkisi vardır. Bu sayede n solunum kontrol edilir. Burun mukozası atlanırsa düzenli nefes alıp verme bozulabilir. Bazı hastalarda nefesin uykuda bir süre durmasına (uyku apnesi) neden olabilir.
- * Ağız solunumu horlamaya neden olabilir.
- * Burun mukozası , miramidase ve immunoglobulin salgılar. Bu maddeler soluduğumuz havadaki virus ve bakterilerin temizlenmesinde yardımcı olur. Bu nedenle burun solunumun aynı zamanda antimikrobik etkisi de vardır.
- * Burundan sağlıklı nefes alabilmek orta kulağın havalanmasını sağlar.
- * Sesin rezonansında etkilidir. Burundaki tıkanıklık ses kalitesinin bozulmasına, burundan konuşmaya yol açar.
**Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Yusuf Can** [www.canmedkbb.com](http://www.canmedkbb.com)