YEMEK

Sağlıklı Kahvaltı Hazırlayayım Derken Yaptığınız 6 Hata!

Günün en önemli öğünü; kahvaltı. Ancak özene bezene kahvaltınızı hazırlarken, o kadar da sağlıklı tercihler yapmıyor olabilirsiniz.

Sağlıklı Kahvaltı Hazırlayayım Derken Yaptığınız 6 Hata!
  1. Kahvaltınızda her gün varyasyona mı gidiyorsunuz?

Bir gün muhteşem bir köy kahvaltısı hazırlayıp, ertesi gün akşamdan kalma pizzayı gömüyorsanız... Bir başka gün geç uyandığınız için adana dürüm söyleyip, ertesi gün bir tabak mısır gevreğiyle kahvaltı yapıyorsanız...

Pizzanın ya da adana dürümün sağlıksız olduğunu iddia etmeyeceğiz, ne haddimize. Ancak bilin ki, her gün farklı kalori ölçülerinde kahvaltılar hazırlamak hem kilonuz için, hem de kalbiniz için epey zararlı!


  1. Mısır gevreği demişken...

Pennstate Üniversitesi'nden gelen bir araştırmayla devam ediyoruz...

Büyük parçalı mısır gevreklerini tercih edin. Çünkü mısır gevreği parçaları küçüldükçe, midenize indirdiğiniz kalori büyüyor! (Sebebi lise fizik derslerinizde saklı: Toplam yüzey alanı artıyor, böylelikle şekerle kaplanacak yüzey toplamda genişlemiş oluyor)

Ayrıca dikkat çeken bir nokta daha; mısır gevreği kaselerinizin çorba tabağı genişliğinde olmamasının, daha küçük 'komposto' tabaklarında yeniyor olmasının bir sebebi var. 'Tek kaseyle doymuyorum' mantığıyla ilerleyip, birkaç kase veya çorba tabağında mısır gevreği yemeniz vücudunuza gereğinden çok daha fazla şeker girmesine sebep olacaktır! Şekeri abartmamak, aynı zamanda da doymak istiyorsanız lif ve protein değeri yüksek mısır gevreklerinden tercih edin.


  1. ''Bizim zamanımızda ŞOKELLA mı vardı, biz tereyağ sürerdik ekmeğe!''

Annelerimiz babalarımızdan daha seyrek duyuyoruz bu cümleyi, herhalde onların zamanında 'çikolatalı fındık ezmesi' kavramı vardı... Ama babaannelerimizin, anneannelerimizin bayram sabahı kahvaltısı esnasında dilinden düşmüyor bu cümle!

Tereyağ kültürü elbette milli servetimizdir. Tereyağa laf ettirmeyiz, aslandır kaplandır tereyağ. Gel gelelim; İngiltere'nin saygın besin dergilerinden British Journal of Nutrition'da yayınlanan bir araştırmaya göre, ekmeğin üstüne tereyağ yerine Nutella vb. ürünleri tercih edenler yaklaşık 12 saat daha fazla doygunluk hissini yaşıyor.

Bunun sebebi çikolatalı fındık ezmesinin, vücutta doygunluk hissini veren Peptit YY hormonunu tetikliyor oluşu.


  1. Uyandıktan sonra kahvaltıya oturmanız uzun sürüyorsa;

Ay dur önce dizi izleyeyim, haberlere bakayım, azıcık Twitter'da dolanayım, yatakta kalayım, iki dakika beklesin kahvaltı...

İşte tüm bu gebeşmeleriniz, uyanmanızla kahvaltının arasını bir buçuk saatten fazla açıyorsa metabolizmanızı yavaşlatıyorsunuz, kilolara davetiye çıkarıyorsunuz. Akşam çok yemiş de olsanız, sabah acıkmamış bile olsanız küçük bir kahvaltıyı mutlaka ve hemen yapın. Böylelikle gün boyunca metabolizmanızın çok daha hızlı çalışmasını sağlayacaktır.


  1. Yağsız süt o kadar da sağlıklı olmayabilir...

Yağsız süt içerek kalp riskinden, fazla kilolardan korunduğunuzu düşünüyorsunuz ya... Yanlış olmasa da, eksik düşünüyorsunuz.

Çünkü aslında sütteki yağdan sakınırken, besin değerlerinin büyük bölümünden de feragat etmiş oluyorsunuz; çünkü sütteki vitaminlerin tamamı sütün yağı içinde çözünmüş vaziyetteler. Bir öneri; inek sütü yerine hindistancevizi veya badem sütü içebilme imkanınız varsa, yağla vitaminsizlikle uğraşmazsınız...


  1. ''Güne kahveyle başladım, ağzım kuru, zihnim açık...''

Epey zararlı, aman.

İşte kahvaltı yapmadan, aç karna kahve içmenin zararları: Vücudunuzdaki asit oranını arttırır, açlığınızı arttırır, sabahki ilk vuruşun aksine günün geri kalanında enerjinizi ve konsantrasyonunuzu düşürür.

Ayrıca kahvenize attığınız şekerler yerine, kalorisiz ve sağlıklı tatlandırıcı olan tarçını tercih etmeniz de sizin yararınıza...

Bari Öğle Vakti Sağlıklı Beslenin!:

En Çok Aranan Haberler