BURSA (İHA) - Acıbadem Bursa Hastanesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Şebnem Çoban, sağlıklı topluma giden yolun sağlıklı çocuklar yetiştirmekten geçtiğini belirterek, "Aile içinde yaşanılan her şey çocuğun davranışlarını, duygularını ve tutumlarını" dedi.
Çocuk gelişimi ve eğitimi Uzmanı Şebnem Çoban, ailelerin aldığı sorumluluğun büyük olduğunu ifade ederek, "Aileler, hangi yaşta olursa olsun çocuklarının gelişim alanlarını desteklemeli ve uygun iletişim biçimlerini kurmalı. Bu anne baba olmanın getirdiği önemli sorumluluklardandır. Böylelikle, sağlıklı ilişkiler kuran ve sürdüren bir toplum oluşturma yolunda gerekli ve önemli adımlar atılmış olacaktır" dedi. Şebnem Çoban, çocukların anne babaların yaşamlarına katıldığı andan itibaren çok büyük bir yer edindiğini ve ailelerin en büyük amacının çocuklarının sağlıklı mutlu ve başarılı bireyler olarak topluma katılmaları olduğunu belirtti.
Pedagog Çoban, çocukların doğumundan erişkinliğe erişmelerine kadar geçen süreçte ailelerin çocuklarının gelişim alanlarını desteklemek ve ev ortamında uygun ortamı sağlamak konularında güçlük yaşayabildiklerini de ifade ederek, "Çocukların yaşlarına bağlı olarak aileler profesyonel desteğe ihtiyaç duyarlar. Çocukların yaşlarına bağlı olarak, bilişsel, dil, hareket, sosyal gelişim alanlarının ve öz bakım gelişimlerinin değerlendirilmesi, izlenmesi ve bu konularda anne babaların bilgilendirilmesi, çocukların bedensel sağlığı kadar büyük önem taşımaktadır. Çünkü herhangi bir gelişim alanındaki gecikmenin önceden belirlenmesi ve desteklenmesi, ileride ortaya çıkabilecek ciddi bir bozukluğun önlenebilmesi anlamına gelmektedir. Muhtemel problemlerin önlenebilmesi konusunda; gelişimsel gecikmelerin belirlenmesine bağlı olarak erken müdahale programları hazırlanabilmekte ve çocukların sağlıklı gelişimleri sürdürülebilmektedir" dedi.
Sağlıklı aile içi ilişkiler kurmanın ve sürdürmenin çocuğun gelişiminde önemli bir etken olduğunu dile getiren Şebnem Çoban, "Aile içinde yaşanılan her şey, yani çocuğun aile içinde yaşadıkları çocuğun davranışlarını, duygularını ve tutumlarını belirler. Yapılan araştırmalar, çocukluk yıllarında kazanılan davranışların, bireyin yetişkin olduğu dönemdeki kişilik yapısını, davranışlarını, alışkanlıklarını, inanç ve değer yargılarını çok büyük ölçüde biçimlendirdiğini ortaya çıkartmıştır" diye konuştu. "Aile içinde çocuğa baskıcı bir tutum izlenmemesi gerekir" diyen Çoban, "Çocukların söyledikleri dinlenmiyorsa, çocuk bir 'birey' olarak görülmüyorsa, şiddete maruz kalıyorsa, sürekli tehdit ediliyor, korkutuluyorsa, ayıplanıyor, eleştiriliyorsa, tüm bu yaşadıklarını kendi davranışları yoluyla toplum içinde yansıtacaktır. Böyle bir ortamda büyüyen bir çocuk, başkalarının sözlerini dinlemeyebilir, karşısındaki insanların haklarına saygı göstermeyebilir, kişiler arası ilişkilerinde sağlıklı ve düzgün iletişim kuramayabilir" şeklinde konuştu.
Çoban, çocuklarla konuşurken göz seviyesinde aktif olarak dinleme yapılmasını, düşüncelerine ve tüm yaşadığı duygulara saygı gösterilmesini, öğüt vermek yerine, doğru yolun gösterilmeye çalışılmasını, benliğini zedeleyici ifadeler yerine, onun benliğini geliştirici ifadeler kullanılmasını, kendi düşünce, duygu ve isteklerini açık bir şekilde ifade etmesi için desteklenmesini ve çocuğun kendisini ifade etmesine fırsat verilmesini önerdi.