Saç ve Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Melisa Eczacıbaşı'nın İnternetteki "bebek.com" sitesinden derlediği bilgilere göre, saç dökülmesi, 'Kansızlık, demir ve çinko eksikliği, hormonal düzensizlikler (böbrek bezi üstünden salgılanan hormonlar, testesteron, tiroid hormonları), ilaçlar, uzun süreli geçirilen hastalıklar, stres ve psikoloji' gibi çok değişik faktörlere bağlı olabiliyor.
DÖKÜLEN SAÇLAR
Saç dökülmesi sorunu olanlarda, ilk aşamada bu durumun sebeplerinin araştırıldığını belirten Dr. Melisa Eczacıbaşı, "Kan tahlili, hormon düzeyleri, kullanılan ilaçlar, stres faktörünün olup olmadığına bakılır. Elde edilen sonuçlara göre, ilaçla tedavi şekli ve saç mezoterapisi önerilir. İlaçla tedavide ağızdan verilen ilaçlar sayesinde kıl kökleri vücut tarafından beslenir. Saç mezoterapisinde ise, kıl köklerini besleyen vitaminler ve kan dolaşımını arttırıcı ilaçlar direk kıl köklerine, çok ince uçlu kılcal iğneler vasıtasıyla enjekte edilir. 8 - 10 haftalık tedavi süresince haftada 1 seans uygulanan ilaçlarla saç dökülmesi tamamen engellenir ve yeni saçların çıkması ile birlikte saçlarda dolgunluk, hacim artışı, parlaklık, saç kalitesinde yumuşama görülür. Saç mezoterapisi ile yeni ve canlı saçlara kavuşulur" diyor.
ELEKTRİKLİ SAÇLAR
Dr. Eczacıbaşı, sıcaklık değişimlerinin saç yapısını zorladığını ve bunun neticesinde saçların elektrikle yüklendiğini ifade ederek, bunun belirtisini de, 'saç tellerinin uçuşması ve çıtır çıtır sesler çıkarması' olarak bildiriyor. Dr. Eczacıbaşı, özellikle saçların, fön makinesi ile kurutulduğunda elektriklenme sorunu ile karşı karşıya kalınabildiğini de vurguluyor.
Dr. Melisa Eczacıbaşı'nın, saçları elektriklenenlere tavsiyeleri ise şöyle: "Bir miktar şekillendirme kremini avuç içinize iyice yaydıktan sonra saçlarınıza sürün. Gerekirse, bitki özleri içeren saç nemlendirme losyonları da kullanabilirsiniz. Bu tip ürünler, bakım yapmanın yanı sıra saçlarınızdaki elektriği de alır."
Uzun vadeli bakım kapsamında, düzenli olarak 'yapılandırma kürleri' kullanılmasını öneren Dr. Eczacıbaşı, bu şekilde saçların nem dengesinin düzenleneceğini ve hasarların giderileceğini kaydediyor. Dr. Melisa Eczacıbaşı, saçlardaki elektriklenmeye karşı, doğal maddelerden yapılmış fırçalar, kemik, ahşap veya metalden yapılmış taraklar kullanılması gerektiğini de belirtiyor.
YAĞLI SAÇLAR
Hormon düzensizlikleri, irsi faktörler ve stres gibi durumların da yağ bezlerinin fazla çalışmasına yol açarak, saçların çabuk yağlanmasında etkili olduğunu ifade eden Dr. Eczacıbaşı, şu önerilerde bulunuyor:
"Saçlarınızı ılık suyla ve yağlı saçlara uygun bir şampuan kullanarak yıkayın. Yıkama sırasında saçlı deriye hafif masaj uygulayın ve saçlarınızı ılık suyla iyice durulayın. Saçlarınızı fönün ılık ayarıyla kurutun."
Saç ve Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Melisa Eczacıbaşı, bitki özü içeren haftalık kürlerin, yağ bezlerini sakinleştirici etkisi bulunduğunu vurgulayarak, bu kürlerin saçın ihtiyaç duyduğu nemi sağladığını ve saç derisinin metabolizmasını canlandırdığını bildiriyor.
Dr. Eczacıbaşı, yağlı saçların çok sık taranmasının da doğru olmadığını kaydediyor. Yağlı saçları çok sık taramanın, bezleri harekete geçirerek yağlanmayı arttırdığına dikkat çeken Dr. Melisa Eczacıbaşı, ayrıca, yağlı saçların şekillendirilmelerinde köpük veya sprey kullanımının da uygun olmadığını, jöle önerilebileceğini belirtiyor.
MAT SAÇLAR
Çok sık fön kullanmak, rüzgar ve ısı değişimleri, perma veya boyanın, saç derisinde pürüzlere yol açtığını vurgulayan Dr. Eczacıbaşı, "Sonuçta saçlar ışık yansıtmaz, bakımsız ve mat bir hale gelir" diyor.
Dr. Melisa Eczacıbaşı'nın, mat saçlara sahip kişilere önerileri ise şöyle:
"Limon suyunu veya elma sirkesini soğuk suyla konsantre hale getirin. Saçlarınızı yıkadıktan sonra bu karışımla durulayın. Bu tip karışımlar saç yüzeyini düzgünleştirir. Saçlarınızı şampuanlama işleminden sonra çok iyi şekilde durulamaya dikkat edin. Bakım yağları içeren şekillendirme ürünleri kullanırsanız, saçlarınızın daha parlak görünüm kazandığına şahit olabilirsiniz."
HACİMSİZ SAÇLAR
Hacim sorununun, genellikle çok ince ve düz saçlarda görüldüğünü ifade eden Dr. Eczacıbaşı, bu tip saçlara verilen şeklin çabuk bozulduğunu ve hacimlerinin kaybolduğunu bildiriyor.
Bakım olarak, saçları yıkadıktan sonra sıvı keratin içeren ürünlerle güçlendirilmesi gerektiğini belirten Dr. Melissa Eczacıbaşı, "Şekillendirme ürünlerini, sadece saç uçlarında kullanmanızda yarar var. Şekillendirme ürününü sürdükten sonra, saçlarınıza ayrıldığı çizginin tersi yönde fön çekin. Sakı'nın, saçları elektrikleçlarınız kısa ise saç tellerinizi parmaklarınızla havalandırın ve spreyle sabitleyin" ifadesini kullanıyor.
Dr. Eczacıbaşı, hacimsiz saçların uzun vadeli bakımını ise şöyle anlatıyor:
"Saçlar, özel arındırıcı şampuanlarla yıkanılmalı ve iyice durulanmalıdır. Düzenli olarak, saçları onaran şekillendirme ürünleri kullanın, böylelikle saçlarınızın güçlenmesini sağlarsınız. Saç telleriniz ince ise, 6 haftada bir uçlarından kestirmenizi öneririz. Hacim ve dalga veren ürünler kullanmanız da saçlarınızı daha gür gösterecektir."