Mardin Devlet Hastanesi'nde görevli Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mahir Çiftçi, kalp hastalıklarının en iyi ilacının içerdiği koruyucu yağ asidi sebebiyle balık olduğunu belirtti. Her yaşta insanın yaz kış demeden balık tüketmesi gerektiğini söyleyen Mahir Çiftçi, "Kalp hastalarının sofralarında kışın olduğu gibi yazın da balığı eksik etmemesi ve günde ortalama 350 gram yağlı balık tüketmeleri gerekir. Balıkta herkes için yararlı A, B ve D vitaminlerinden bol miktarda bulunmaktadır. Balıkta doymamış yağ
asitleri fazla. İçerdiği koruyucu yağ asidiyle balık, kalp hastalarının tercih etmesi gereken bir gıda. Bu özelliğiyle tam bir kalp dostu. Japonya'da kalp hastalıklarının az görülmesinin sebebi balık tüketiminin fazla olmasıdır. Balıktan istenen faydanın sağlanabilmesi için pişirilmesine dikkat etmek gerekir. Balığı ızgarada yada fırında pişirmek daha sağlıklı. Yağda kızartıldığı zaman kolesterol ve yağ oranı artıyor. Avantajını kaybediyor. Balık yazın da tüketilmeli ve bu ihmal edilmemelidir" dedi.
Balığın faydalarının saymakla bitmeyeceğini anlatan doktorlardan Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Yeter Cengiz ise "Kılçığında bulunan yüksek orandaki kalsiyum ve fosfor, kemiklerin sağlığı ve dayanıklılığı bakımından önemli. Balığın kılçığında bulunan yüksek orandaki kalsiyum ve fosfor kemiklerin sağlığı ve dayanıklılığı bakımından önemlidir. Bu özelliğiyle kemik erimesi sorununu fazla yaşayan menopoz dönemindeki kadınlar ve yaşlıların balık etini fazla tüketmesi gerekir. Sardalya ve somon gibi konserve balıklar ve yumuşak kılçıklarıyla beraber yenilebilecek küçük balıklar, süt ürünleri yanında beslenmemizde daha fazla kalsiyum almanın en iyi yoludur" diye konuştu.
(İHA)