KAYSERİ (İHA) - Her geçen gün değişen ihtiyaçlar ve hızlı hayat temposu sağlıklı yaşama engel teşkil ederken, uzmanlar sağlıklı yaşamı 5 altın kuralla sağlamanın mümkün olduğunu savunuyor.
Bir internet sitesinde yer alan haberde sağlıklı yaşamın kuralları doğru beslenmek, beden hareketi yapmak, kötü alışkanlıklardan kaçınmak, iç temizliği yapmak ve dinlenmek olarak gösterildi. Sağlıklı yaşamın kuralları hakkında şu bilgilere yer verildi:
"Doğru beslenme: İnsanın yaşayabilmesi için hava, su ve besinlere ihtiyacı vardır. Hava ve suyun eksikliği ve bozukluğu etkisini kısa sürede gösterdiği için önlemini derhal alırız. Fakat beslenmenin eksikliği ve kalitesinin bozukluğunu yıllar sonra hissedebiliriz ve çoğu zaman da tedbir almak için geç kalmış oluruz. İşte bundan dolayı doğru beslenmek sağlık için şarttır. Doğru beslenme için gıdaların kalitesi, gıdaların saklanma ve korunması, kişinin beslenme şekli önemlidir.
Beden hareketi yapma: İnsanın sağlıklı olabilmesi için doğru yemek yetmez, aynı zamanda yaşına uygun olarak devamlı bedenini çalıştıracak jimnastik hareketleri yapması gerekir. Jimnastik hareketleri bedenimizdeki adalelerin güçlenmesini ve yaşam boyunca güçlü kalmasını sağlar. Güçlü adale yapısı bedeni dik ve düz tutar, ayrıca kan dolaşımına yardım ederek kalbin yükünü azaltır, dolayısıyla damar sisteminin sağlıklı olmasını sağlar. Bütün organların daha fazla oksijen ve besin almasını temin ederek sağlıklı yaşamamıza imkan verir.
Kötü alışkanlıklardan kaçınmak: Hepimiz kötü alışkanlıkları çok iyi biliyoruz. Alkol, sigara, uyuşturucu, şekerkoliklik, kahvekoliklik, çaykoliklik, işkoliklik ve tutkularda aşırılık. Bütün bu kötü alışkanlıklar bir günde oluşmadığı gibi birkaç günde de terk edilmeyebilir. Önemli olan kötü alışkanlıkları zararsız veya normal seviyelere çekerek, sağlıklı bir yaşam sürmektir. Örneğin; sigara zararlıdır, fakat günde 3-5 adet içmenin zararı bilinemiyor, hatta zararlı denilemiyor.
İç temizliği yapmak: Doğduğumuz günden itibaren durmaksızın ve devamlı çalışan ve devamlı dışardan besin denen yük ile yüklenen sindirim sistemini zaman zaman oluşan kalıntılardan temizlemek ve dinlendirmek için yapılan diyettir. Bunun sağlıklı yaşamda çok önemli yeri vardır ve yapıldığı sürece çoğu insanı dinç ve mutlu kılar. İç temizlik diyeti yılda en az bir defa yedi gün olarak yapılmalıdır. Zaman zaman 24 saatten az olmamak üzere bir veya birkaç günlük diyetler yapmak çok doğrudur. Diyetin süresi 7 gündür, daha uzun süre yapılması sağlık açısından mahzurludur ve yapılmamalıdır. İç temizlik diyetini yaparken 7 gün boyunca meyve, sebze, meyve ve sebze suyu, su, günde yarım kilo tam yağsız yoğurt, çay, ıhlamur, kuşburnu ve ot karışımı çaylar içilir. Yoğurt hariç yeme sınırı yoktur. Diyet boyunca meyve ve sebzelerin taze sıkılmış suyu tercih edilmelidir. Ayrıca vitamin mineral takviyesi için günde 3 gram arı poleni ile 1 tablet multivitamin alınmalıdır. Genellikle, iç temizlik diyetinin sonunda, çok rahatlarsınız, yorgunluk hissi azalır ve hatta bazı ağrı ve hastalık belirtileri kaybolur. Kendinizi gençleşmiş ve kilonuz 2-4 kg arasında azalacağından hafiflemiş hissedersiniz.
Dinlenmek: Yedik, yürüdük, arındık ve içimizi temizledik, fakat hala sağlıklı yaşamı tam uygulamış olmuyoruz. Dinlenmemiş bir insanın sağlıklı olmasına veya tam sağlıklı kabul etmemize imkan yoktur. Dinlenmiş bir insanın yüzü gözü canlıdır. Zihni tam açıktır, yorgunluk duygusu yoktur. Uykusuzluk hissetmez ve her an dinamiktir. Sağlıklı yaşam kurallarının ilk dördünü belli bir ölçüde uygulamayan insan hiçbir zaman dinamik olamaz. Dinamik insan olabilmek, ihtiyacı kadar uyumak, hobisi olmak, ara sıra bulunduğu ortamdan çıkmak ancak sağlıklı yaşamın kurallarına uymak sureti ile mümkündür"