İSTANBUL (İHA) - Ayakkabı, Malzeme, İmalat ve Satıcıları Komitesi Başkanı, ATO Meclis Başkanvekili Mehmet Akbacakoğlu ,tüketicinin, ayakkabıya eskisi kadar para ayıramadığını ve ayak sağlığını 2. plana atarak daha ekonomik ürünleri tercih ettiğini belirtti. Akbacakoğlu, "Söz konusu yaklaşım halkın ayak sağlığını ciddi boyutlarda tehdit ediyor" dedi.
Tüketicinin ucuz ayakkabıya yönelmesiyle birlikte, sektörün de bu talebe karşılık verdiğini ifade eden Akbacakoğlu, "Ne yazık ki bu konuda biraz ileri gidildi. Çarşıda, pazarda hatta mağazalarda dahi bu ürünlerin karpuz sergilenir gibi sergilendiğini görüyoruz. Katma değeri olmayan, kalitesi düşük ve sağlıksız ürünler tüketiciyi aldatıyor ve piyasayı tıkıyor. Bu ürünlerle satış yapmak kısa dönem için iyi gözükebilir ancak orta ve uzun vadede çok zararlı" dedi.
ÇEŞİTLİ HASTALIKLARA YOL AÇIYOR Mehmet Akbacakoğlu, sağlıksız ayakkabının çeşitli deri hastalıklarından, ayak anatomisini bozmaya kadar ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti. Akbacakoğlu, "Talep ucuz ve sağlıksız ayakkabı yönünde gelişince, sektörde ucuz ürünlere çok büyük bir yönelme oldu. Ne yazık ki bu konuda biraz ileri gidildi. Çarşıda, pazarda hatta mağazalarda dahi bu ürünlerin karpuz sergilenir gibi sergilendiğini görüyoruz. Katma değeri olmayan, kalitesi düşük ve sağlıksız ürünler tüketiciyi aldatıyor ve piyasayı tıkıyor. Bu ürünlerle satış yapmak kısa dönem için iyi gözükebilir ancak orta ve uzun vadede çok zararlı" dedi.
Mehmet Akbacakoğlu, ayakkabı sektörünün gelişmesinde "markalaşmanın" önemine işaret ederek şunları söyledi:
"Markalaşmanın gereklerinden biri de kaliteli malzeme ve sağlıklı ayakkabı üretimidir. Satış sonrası hizmet de bu çerçevede ele alınmalıdır. Dolayısıyla kalitesiz malzeme ve sağlıksız ayakkabı üretimi bu anlamda da karşımıza sorun olarak çıkmakta. Kalitesiz ve sağlıksız ayakkabı üretmek ve satmak ayakkabı sektörünün gelişmesinde engel teşkil etmektedir."
STANDART YAKALANMALI Standart üretimi yakalayamamanın da ayakkabı sektörünün önemli bir sıkıntısı olduğunu vurgulayan Akbacakoğlu, "Mutlaka kalite kontrol sistemleri kurulmalı ve finisaja çok önem vermeliyiz. Standart üretim ihracata da önemli katkılar sağlayacaktır. Sevindirici nokta ise ambalajlamada Avrupa standartlarını yakalamış olmamızdır" ifadelerini kullandı.
Türk ayakkabı sektörünün üretimini standartlaştırmakta zorlanmasının nedenleri arasında eğitimsiz işgücü ve firmaların kurumsallaşamamasını gösteren Mehmet Akbacakoğlu, söz konusu sıkıntıların bir an önce aşılması gerektiğini belirtti.