Ankara (AA)- Sağlık sisteminde fiziksel kapasite sorununun çözülmesi amacıyla, kamu-özel sektör ortaklığına dayalı "Yap-Kirala-Devret" modeliyle hastane ve sağlık tesisleri inşa edilmesi öngörülüyor.
Yerli ve yabancı yatırımcıları sağlık alanına çekmeyi amaçlayan, henüz taslak halindeki modele göre, özel sektör tarafından inşa edilen hastane ve sağlık tesisleri, daha sonra Sağlık Bakanlığı'nca en fazla 49 yıllığına kiralanacak ve bu süre sonunda tamamen devletin olacak.
"Kamu-Özel Sektör Ortaklığı Modeli"nin uygulamasının usul ve esasları, geçen yılın Temmuz ayında 5396 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu'nda yapılan değişikliğe dayanılarak, Bakanlar Kurulu kararı ile düzenlenecek.
Yetkililer, bu modelle özel sektöre ön proje, temel standartlar dokümanı ve arsa tahsisi sağlanarak, geleneksel modelden farklı olarak, devlet tarafından hiçbir ödeme yapılmadan, "Yap-Kirala-Devret" modeliyle hastane ve sağlık tesisi kurulmasının planlandığını bildirdiler.
İhaleyi kazanan yerli veya yabancı şirket, Sağlık Bakanlığı'nın projesine bağlı kalarak bu tesisi en fazla 3 yıl içinde tamamlayacak. İnşaatın tamamlanmasından sonra ihale sözleşmesinde belirlenen şartlara göre devlet şirkete kira ödeyecek.
İkinci formüle göre, yüklenici firma inşaatı bitirdikten sonra tıbbi alanlar dışındaki hizmet ve ticari alanları da işletecek. Bu takdirde devletin ödeyeceği kira bedeli de daha az olacak. Üçüncü yönteme göre ise tesisin tüm iç tefrişatı ve tıbbi araç gereçleri yüklenici firma tarafından sağlanacak.
Böyle bir durumda kira bedeli yine sağlanan tıbbi ekipman dikkate alınarak belirlenecek.
Dördüncü formüle göre de yüklenici firma hem tıbbi ekipmanları sağlayacak hem de tıbbi alan dışındaki hizmet ve alanları işletecek. Kira bedeli de bu durumda tıbbi ekipman ve işletime bırakılan alanların değeri dikkate alınarak belirlenecek.
Taslak halindeki modele göre, tesisin tıbbi hizmet alanları sadece Sağlık Bakanlığı'nca işletilebilecek. Buna göre buralara hekim, hemşire ve diğer görevliler Sağlık Bakanlığı'nca atanacak.