ORDU (İHA) - Bayındır Holding bünyesinde bulunan gıda devi Sagra, kapasite artırımına gidiyor. Sagra Genel Müdürü Murat Alıcılar, şeker, bisküvi ve kahve üretimlerinin yanısıra çikolatalı ürün çeşidini de artırmayı hedeflediklerini belirterek, "Yeni makine parkının fabrikaya monte edilme çalışmalarına başlandı. Temmuz veya Ağustos ayında yeni makinelerimizde üretim yapmaya başlayacağız" dedi.
Şirket bünyesinde bulunan fabrika ve diğer üniteleri görmek amacıyla Ordu'ya gelen Sagra Genel Müdürü Murat Alıcılar, ürün çeşitlerinin artırılması, Ortadoğu pazarına girilmesi ve dünya markası olma yolunda politikalar geliştirilmeye çalışılması sonucu kapasite artırımının zorunluluk haline geldiğini açıkladı. Alıcılar, "Bisküvi sektörüne girdik. Çikolata da yeni ürünleri piyasaya sürdük. Şekerli ürünler için çalışmalarımız sürüyor. Bu alanda 5 yıl içinde yüzde 15'lık bir pazar payını hedefledik. İlk etapta 3 ana grup ve 15 çeşit ürünle piyasaya çıktık. Ortadoğu pazarına girdik ve büyük ilgi gördük. Tadelle markasının bilininirlik oranı yüzde 84 civarında. Bir dünya markası olmak yolunda ciddi politikalar geliştiriyoruz. Bu durumda kapasite artırımı zorunluluk haline geldi. 3 milyon Euro harcama ile çikolatalı ürünlere ağırlık verilmek kaydıyla yeni makineler aldık. Ordu'daki fabrika başta olmak üzere diğer illerdeki ünitelere de monte işlemlerine başladık. Temmuz veya Ağustos ayında yeni makinelerin işleme girmesiyle kapasitemiz artacak" diye konuştu.
"ORTADOĞU PAZARINDAN UMUTLUYUZ" Ortadoğu ve İslam ülkelerine yönelik çalışmalar hakkında bilgi veren ve bu coğrafya da büyük ilgi ile karşılandıklarını da kaydeden Alıcılar, "Suudi Arabistan'daki tanıtım kampanyalarından olumlu sonuçlar aldık. İhracata bu ay başlıyoruz. 2 yıl içinde 3 milyon dolarlık bir pazar kazanmayı arzuluyoruz. Ayrıca Yemen'e 2.5 milyon dolarlık ihracat bağlantısı yaptık. Irak, İran ve diğer Ortadoğu ülkelerine yönelik tanıtım ve ihracat çalışmalarımız sürüyor. Ortadoğu pazarından umutluyuz" şeklinde konuştu.
Alıcılar, ekonominin genel anlamda iyiye gittiğini, ancak ihracatla ilgili konularda 'handikap' yaşadıklarını kaydetti. Sagra Genel Müdürü, "Biz ürünlerimizde yüzde 20 oranında fındık kullanıyoruz. Enflasyonun düşmesine rağmen fındık fiyatlarının dolar bazında artış göstermesi bizi sıkıntıya soktu. Kur artışları dengeli gitmeli. Hükümetin bu noktada katalizör görevi yaparak üretici ve sanayici arasında denge politikası yürütmesi gerekiyor" dedi.
"4325'TEN YARARLANAMIYORUZ" Fabrikalarının bulunduğu Ordu'nun '4325 sayılı Olağanüstü Hal Bölgesi'nde ve kalkınmada öncelikli yörelerde istihdam oluşturulması ve yatırımların teşvik edilmesine yönelik kanun kapsamında olduğunu hatırlatan Murat Alıcılar, bu yasadan yararlanamadıklarını söyledi. Buna bir anlam veremediklerini belirten Alıcılar, "Geçmiş yıllarda kurulan fabrikalar bu yasadan yararlanamazken, yeni kurulacak olan fabrikalar bu yasadan yararlanacak. Örneğin, 31.10.1997 tarihinden önce SSK'ya verilen 4 aylık sigorta prim bordrolarında belirtilen işçi sayısına ilave olarak yeni işe alınan işçiler bu kapsama girerken, yıllardır Ordu'nun bel kemiği olan Sagra ve benzeri firmalar kapsam dışında tutuldular. Buna rağmen faaliyet gösteren bir çok KOBİ kuruluşu bu kanundan faydalanmıştır. Şu bilinmelidir ki, 2001 krizinde herkesin battığı, yatırımlarını durdurduğu bir ortamda Sagra, yeni yatırım kararı aldığı gibi Ordu'daki fabrikasına 150 yeni işçi almıştır. Bu özverinin bedeli böyle olmamalı" şeklinde konuştu.