ORDU (İHA) - FİSKOBİRLİK bünyesindeki Çotanak adlı fındık yağı üreten Ordu Yağ Sanayi A.Ş. ile Sağra, stratejik işbirliği yaparak önümüzdeki günlerde üretimi yeniden başlatma kararı aldı.
Türkiye'nin en büyük ve ilk işlenmiş fındık üretim tesisi olan ilk fındıklı çikolata 'Tadelle' ile adını dünyaya duyuran Sağra'nın 3 aydır susan makinelerinin önümüzdeki günlerde yeniden çalışacağı bildirildi. Karadeniz Bölgesi'nin en önemli tarım ürünü fındığın yemeklik rafine vinterize yağını üretime kazandırarak 'Çotanak' markası adı altında piyasaya giren ve sektöründe önemli bir yer edinen Ordu Yağ Sanayi A.Ş ile Sağra, stratejik işbirliği yaparak kar ortaklığı anlaşması gerçekleştirdi.
Ordu Yağ Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Yaşar Pamuk, Sağra'nın pörtföyünde 50'yi aşkın ülkeye ihracat ve 200'ü aşkın special mağazası bulunduğunu belirterek, "Sağra ile ortaklık değil stratejik bir işbirliği yaptık. Sağra Ordu ve Türkiye ekonomisi için 700-800 kişiye istihdam sağlayan önemli bir kurumdur. Şu anda ekonomik sıkıntıların üst seviyede yaşandığı bir ilde 700-800 kişinin işsiz kalmasına gönlümüz razı olmadı. Bir anlaşma yaparak Sağra fabrikasının çalışması için Ordu Soya A.Ş'nin ve FİSKOBİRLİK'in hem ekonomik gücü hem prestijiyle bir iş ortaklığı yaptık. Varılan anlaşmaya göre her iki kurum pazarlama ağını birleştiriliyor. Her iki kurumun pazarlama ağı içerisinde bütün mamulleri satılacak. Biz Sağra'yı ilk etapta maddi yönden destekleyeceğiz. Tüm işçilerin maaşını vereceğiz. Yani tam anlamıyla kar ortaklığına dayanan stratejik bir işbirliği yapıyoruz. Bu durumda her iki kurumda para kazanacak. Gerçi biz de para kazanacağız ama bizim felsefemiz para kazanmaktan ziyade oradaki insanların işlerine devam etmesini sağlamak. Sağra ile ilgili devreye girmemiz öncelikle sosyal, sonra ekonomiktir" dedi.
Ordu'nun Akçatepe mevkiindeki fabrikasında ürettiği ürünlerini 50'yi aşkın ülkeye ihraç eden ve Türkiye genelinde bulunan 250 special mağazasıyla çikolata sektöründe önemli bir paya sahip olan Sağra'nın makineleri bağlı bulunduğu Bayındır Holding'de yaşanan ekonomik kriz sonucunda 3 ay önce durduruldu. 2006 yılı başından bu yana maaş alamayan yüzlerce işçi ise 3 aydır fabrikalarına gidemedikleri gibi hayatlarını borç içinde sürdürdü. Yine yüzlerce işçi fatura ve kredi kartı borçlarını ödeyemedikleri için icralık oldu.