KAYSERİ (İHA) - Kitapları koruma anlamına gelen sahaf mesleğinin, günümüzde değişen şartlarla birlikte ticari anlam kazandığını bildirildi. Emekli olduktan sonra geçimini yaklaşık 10 yıldır sahaflık mesleği ile sağlayan 59 yaşındaki Hasan Keşlioğlu, eskiden sahaf mesleğinin kitapları koruma anlamına geldiğini belirterek, günümüzde artık bu görevlerini yerine getiremez hale geldiklerini belirtti.
İnternet gibi iletişim araçlarının çoğalması ile birlikte artık bilgiye bir kaç saniyede kolay ulaşıldığını ifade eden Keşlioğlu, bu gelişmelerle birlikte günümüzde artık kitaplara bile ihtiyacın kalmadığını, bununla birlikte sahaf mesleğinin de yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını söyledi.
Mesleğe ilk başladıkları yıllardan bugüne çok değişimin yaşandığını belirten Keşlioğlu, "Sahaf mesleği artık özünü kaybedip ticari değişimler yaşıyor. Ekonomik zorluklarla birlikte diğer bazı meslekler gibi sahaf mesleği de şartlarla birlikte değişiyor. Mesleğimizin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalma nedenlerinden biri de devletin ilköğretim okullarında dağıttığı ücretsiz kitaplardır. Buna göre bu durum israf ve birçok ilköğretim kitabı bu yüzden ya çöpe atılıyor, ya da yakılıyor. Bu kitaplar için birçok ağaç kesiliyor. Ücretsiz kitap dağıtımı ile birlikte artık işler eskisi gibi olmuyor. Çağın getirdiği yenilikler tarihi ve kültürel değeri olan bazı meslekleri acımadan yok ediyor. İnsanlarımızda hayat kavgası yüzünden bu tür mesleklerin yok olmasına sadece seyirci kalıyor" diye konuştu.