Günümüzde araba alırken en karlı yöntem sahibinden araba almaktır. Ancak sahibinden araba almanın bazı riskleri olabilir. Araçlarını satmak isteyen mal sahipleri araçları hakkında noksanları ve kusurları söylemeyebiliyor. Peki sahibinden araç alırken gerçekten karlı çıkabilmek için bilmemiz gereken püf noktalar nedir?
Sahibinden araba almanın günümüzde farklı yöntemleri mevcut. Bu yöntemler arasında internetten alım ve satım yapmak gayet kolay ve hızlı bir hal almış durumda. Öncelikle internet üzerinden almayı düşündüğünüz arabayı görmeye gitmeden önce yapmanız gereken, o arabanın size kar mı zarar mı getireceğiniz anlayabileceğiniz püf noktalar mevcut. En basit yöntemlerden biri satıcının samimiyetini test etmek adına arabanın plakasını 5664’e mesaj olarak yazıp gönderdiğinizde gelen mesajda arabanın kilometresi ve hasar kaydı olup olmadığı mesaj olarak size geri döner. Bu bilgileri ilanda verilen bilgilerle karşılaştırdığınızda ilanı veren satıcının araç hakkında doğru bilgi verip vermediğini anlayabiliriniz. Bu işlemi sağlıklık bir şekilde gerçekleştirebilmemiz için ilandaki plakanın okunur bir biçimde bulunması gerekmektedir. Araç sahibi hakkında bilgi sahibi olmanın bir diğer yolu ise gayet basit bir yöntem olan araç sahibinin sosyal medya vb. diğer mecralardaki hesaplarını gezmek araç sahibi konusunda size bir bilgi verebilir.
Araç sahibinin verdiği bilgilerin güvenilirliği konusunda bir endişeniz yoksa araç hakkında detaylı bilgi almak için araç sahibinden her türlü soruyu sormaktan çekinmeyin. Özellikle araç hakkındaki bazı bilgiler çok önemli olabilmektedir. Kilometresi orjinal olmalıdır! Orjinal olmayan kilometre göstergesi ile aracın gerçekte ne kadar yol kattettiği hakkında gerçekci bilgi sahibi olmanız mümkün değildir. Eğer almak istediğiniz aracın kilometresi yüksekse bu kilometrenin uzun yolda yapılmış olması daha makbuldür. Eğer ticari araç alınacaksa ağır yükte kullanılıp kullanılmadığını araç sahibine sorup öğrenmeniz de önemli bir konu. Bunun yanında ticari araçların yolcu veya yük taşıma belgelerinin olduğundan emin olun. Eğer LPG’li bir araç almayı düşünüyorsanız kontrollerinin tam yapılmış olduğundan emin olmalısınız. Eğer aracın tavanı boyalı yazıyorsa takla atıp atmadığını araç sahibine mutlaka sorun.
Almak istediğiniz aracı görmeye gündüz gitmeye gayret edin. Böylelikle araçla ilgili bir sıkıntıyı fark etmeniz çok daha kolaylaşacaktır. Bu bağlamda yanında fener vb. Aydınlatıcı götürmeniz de ışık almayan yerleri görmeniz açısında daha kolay olacaktır. Eğer alacağınız araç yüksek nemli şehirlerden birinde ise paspasın altında, bagaj halısının altına bakıp çürük var mı diye feneriniz ile kontrol edin. Eğer almak istediğiniz aracın hasar kaydı varsa şasesinde veya direklerinde hasar olmadığına emin olun. Aracı satın almadan önce mutlaka ekspertize gidip araç kontrol ettirmelisiniz.
Aracınıza karar verdikten sonra satın alırken değişen parçası varsa ve kaskodan değiştiği yazıyorsa değişen parçanın servis faturası istenmelidir. Eğer hasar kaydı varsa sigorta kayıtlarını görmeden aracı satın almayın!