HABER

Sahte 100 YTL'ye dikkat!

Aydın'ın Söke ve Didim ilçelerinde meydana gelen olaylarda sahte 100 YTL'lik banknotlar kafa karıştırdı. Geçtiğimiz Çarşamba günü öğleden sonra saatlerinde Söke'de meydana gelen olayda Yenicami Mahallesi Akasya Sokak'ta bulunan Hakan Zücaciyeye gelen 12 yaşındaki C.Y. 15 YTL değerinde alışveriş yaptı. Alışveriş sonrası işletmeci Hakan D.'ye 100 YTL verdi. Paranın sahte olduğunun anlaşılması üzerine 12 yaşındaki C.Y. biranda kaçmaya başladı. Çevredeki vatandaşlar ve işyeri sahiplerinin çabası ile sokakta kıskıvrak yakalanan şahıs C.Y. olay yerine gelen polislere teslim edildi.

Gözaltına alınan C.Y.'nin Kuşadası'ndan Söke'ye geldiği öğrenilirken; C.Y. Söke İlçe emniyetinde sorgulamasının ardından Cumhuriyet Savcılığı'na sevk edildi.
Aynı gün bir başka sahte 100 YTL'lik banknot bankada ortaya çıktı. Yine öğleden sonra saat 14.30 sıralarında Söke'nin Aydın Caddesi üzerinde bulunan Finansbank Söke Şubesi'ne para yatırmaya giden M.C. isimli şahsın kredi kartı ödemesi için vezneye verdiği 3.700 YTL paranın içinden bir adet sahte 100 YTL'lik banknot çıktı.

Bir başka sahte 100 YTL'lik banknot olayı ise Didim'de ortaya çıktı. Geçtiğimiz Salı günü Efeler Mahallesi Yıldırım İşhanı'nda bulunan Foto Erol isimli mekanda meydana gelen olayda işyerinden alışveriş yapan 15 yaşındaki H.Ö, işyeri sahibine 100 YTL'lik para verdi. Paranın sahte olduğunun anlaşılması üzerine Didim İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerinde gerekli araştırma başlatıldı.

Son üç günde Söke ve Didim'de meydana gelen sahte 100 YTL olayları sonrasında kafalar karışırken; vatandaşların sahte paralara özellikle sahte 100 YTL banknotlara karşı dikkatli olmaları istendi.

SAHTE PARA NASIL ANLAŞILIR? Paralarda da 11 özel güvenlik önlemi bulunuyor. 1 YTL'ler hariç, halen piyasadaki tüm gerçek banknotları diğerlerinden ayıran en önemli özellik, sağ tarafında bulunan şekilde farklı açılardan bakıldığında altın sarısından yeşile doğru renk değiştiren mürekkep kullanılması. Kalpazanlar çok pahalı olan bu mürekkebin bire bir aynısını yapma ihtiyacı duymadıkları için kullanmıyor. Bir diğer önemli unsur bütünleşik görüntü. Öndeki ve arkadaki iki farklı görüntü ışığa tutulduğunda, TC yazısının ortaya çıkmasını sağlayan bu görüntüyü, kalpazanlar pek beceremiyor. Kâğıt ipucu veriyor. Gerçek banknotlarda pamuk elyaftan para kâğıdı kullanılıyor, sahtelerinde normal kâğıt. Emniyet şeridi, filigran, TC yazan gizli görüntü, mikro yazılar ve kabartma baskı diğer özellikler. Kalpazanların yaptığı kabartma baskı, orijinalindeki kadar belirgin değil. Bu sekiz özelliğin dışında, gerçek YTL banknotlarında sadece ultraviyole ışık altında ve makineyle görülebilen desenlerle Atatürk'ün imzasının basıldığı özel floresan mürekkep, seri-sıra numaraları ve kılcal lifler bulunuyor.

İHA

En Çok Aranan Haberler