HABER

Sahte diş hekimlerine hapis cezası

ADANA (İHA) - Yeni çıkan yasa ile sahte diş hekimlerine hapis yolu göründü. Diplomasız olarak diş hekimliği muayenehanesi açan ve müdahale yapanlara 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilebileceği bildirildi.

Sahte diş hekimlerini yakından ilgilendiren "1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı San'atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'da 5181 sayılı kanunla yapılan değişiklik, 10 Haziran 2004 tarihli 25488 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yasaya göre, kişisel çıkar amacı olmasa bile diplomasız olarak diş hekimliği mesleğine ilişkin herhangi bir muayene veya müdahale yapan, diş hekimliği klinik hizmetleri ile ilgili işyeri açanların meslek icraları durdurulacak ve 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 1 milyar liradan 3 milyar liraya kadar ağır para cezası ile cezalandırılacaklar. Ayrıca, işyerlerinde bulunan ve diş hekimliği mesleğini icra etmekte kullanılan araç ve gereçler kime ait olursa olsun müsadere edilecek.
Yasaya göre, diş protez teknisyenleri hastalarla doğrudan doğruya mesleki ilişkiye giremeyecek ve laboratuarlarında diş hekimliği mesleğini icra etmekte kullanılan araç ve gereçleri bulunduramayacaklar. Aykırı hareket edenler hakkında ağır hapis ve para cezaları uygulanacak.

Adana'da 400'ün üzerinde sahte diş hekiminin bulunduğunu belirten İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, yeni yasa ile mevcut sahte diş hekimlerinin sayısında önemli bir azalma beklendiğini söylediler. Yetkililer, sahte diş hekimlerine yönelik denetimlerin önümüzdeki günlerde artarak sürdürüleceğini belirterek, "Halkımızın da bu konuda duyarlı davranarak, bir çok bulaşıcı hastalığın yayılmasında ciddi bir rol oynayan sahte diş hekimlerine gitmemelerini ve bulundukları bölgede faaliyet gösterenler var ise bunları İl Sağlık Müdürlüğü veya Diş Hekimleri Odası'na şikayet etmelerinin sahte diş hekimleri ile mücadelede önemli bir destek olacaktır" dedi.

SAHTE HEKİMLER TEMİZLİK KURALLARINA UYMUYOR Yetkisiz ve bilgisiz şekilde çalışan sahte diş hekimlerinin temizlik kurallarına yeterince uymadıklarını, dezenfeksiyona özen göstermeyerek ve sağlık kurallarını hiçe sayarak hastalara zarar verdiklerini belirten yetkililer şunları söyledi:
"Ağız içerisinde kullanılan aletlerin temizliği sadece su ve sabunla sağlanamaz. Bu şekilde çalışan kişilerin çağımızın bulaşıcı hastalıklarından korunma ilkelerine uyması mümkün olmaz. Sterilizasyon ve dezenfeksiyon diye tabir ettiğimiz tekniklerle mikropların yok edilmesi sağlanmalı. Ağız içinde çalışma sahası sadece diş ve çene kemiği değildir. Bu bölge kas, sinir, damarlar, sinüs boşlukları ve tükürük bezleri gibi çevre dokular ile yakın ilişkidedir. Çalışma esası sadece dişi tedavisi değil çevre dokuları da korumaktır. Diş hekimliği diploması ve bilgisine sahip olmayan kişilerin bunları çevre dokuları bilmesi ve koruması mümkün değil."

Yetkisiz ve bilgisiz kişilerce ağız içine yapılan müdahaleler sonucunda, diş kaybı, uygun olmayan protezler sonucu ağızda şekil bozuklukları, çene kemiğinde kist ve hatta kanser oluşumuna kadar ilerleyen vakalar, AİDS , hepatit, verem, tifo gibi bulaşıcı hastalıklar, tetanos ve kanama bozukluğu olan kişilerde durdurulamayan kanamaların ortaya çıktığı kaydedildi.

En Çok Aranan Haberler