HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Sahte ilaç cezası caydırıcı olmalı"

İSTANBUL(ANKA)-Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD), yasalara aykırı bir şekilde ve herhangi bir denetim olmadan üretilen, saf olmayan, eksik ya da hatalı aktif madde içeriğine sahip olan sahte veya miadı dolmuş, ambalaj, değiştirilmiş ilaçların, hastaların yaşamlarını tehlikeye attığı belirterek, sahte ilaç üreticileri için yasal cezai yaptırımların daha caydırıcı olması gerektiği kaydedildi.

AİFD'den yapılan açıklamada, yasalara aykırı bir şekilde ve herhangi bir denetim olmadan üretilen, saf olmayan, eksik ya da hatalı aktif madde içeriğine sahip olan sahte veya miadı dolmuş, ambalaj, değiştirilmiş ilaçlar hastaların yaşamlarını tehlikeye attığı vurgulandı ve bazı durumlarda içeriklerinde toksik maddeler bulunmakta ve ölüme neden olabildiğine dikkat çekildi.

YAPTIRIMLARIN CAYDIRICI OLMASI GEREKİYOR

Açıklamada, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 187. maddesine göre sahte ilaç üretimi ve satılması suç sayıldığına işaret edilerek, kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak nitelikte ilaç üreten veya satanların, bir yıldan beş yıla kadar hapis ve adli para cezasına çarptırıldığı vurgulandı. Türkiye'de ilaç dağıtım sistemlerine ilişkin uygulama ve cezalar sahte ilaç üreticileri için yeterince caydırıcı olmadığının kaydedildiği açıklamada, bu konuda, yasal cezai yaptırımların daha caydırıcı olması gerektiği ifade edildi.

AİFD'e üye 36 firmasının bu konuda büyük hassasiyet göstererek bu tip ilaçların tespiti konusunda büyük çabalar sarf ettiği vurgulanan açıklamada, "Ne yazık ki, yetkililerin ve sektörümüzün bütün çabalarına rağmen sahte ilaç dağıtımı ve satışı henüz önlenebilmiş değildir. AİFD olarak Sağlık Bakanlığı'nın İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğünce sahte ilaçlara karşı yürüttüğü mücadeleyi tüm gücümüzle destekliyoruz. Ancak bu mücadelede sadece resmi makamlara ve sektöre değil tüm topluma görev düştüğünü vurgulamak isteriz" dedi.

HASTALAR TEDBİRLİ DAVRANMALI

Hastaların ilaçlarını alırken dikkatli olmaları gerektiğine işaret edilen açıklamada, internet üzerinden alım yapılmaması, ilaç alınırken mutlaka fiş istenilmesi önerilerinde bulunuldu. Eğer bir ilacın sahte olduğundan kuşku duyuluyorsa, il sağlık müdürlüklerine veya ilgili ilacın meşru üreticisine başvurulması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, ilacın eczaneden alınması gerektiği kaydedildi.

Açıklamada, sektörün ve ilaç dağıtım kanallarının iyi denetlenmesi de büyük önem taşıdığının belirtildiği açıklamada, eczanelerin ilaç dağıtımında, güvenilir olmayan depolardan alım yapmamaları uyarısında bulunuldu.

BARKOD SİSTEMİ ÖNEMLİ Her ilaç kutusuna üretim sırasında ayrı bir seri numarası verilmesi ve bu numaraların eczanelerden satın alma işlemi yapılırken barkod okuyucular tarafından okunmasına yönelik projelerin hızla hayata geçirilmesi gerektiğinin kaydedildiği açıklamada, "ilaçta sahteciliğin önlenmesi açısından son derece etkili bir önlem olacaktır. Bu konuda üye firmalarımız, çalışmalarına Sağlık Bakanlığı ile yakın işbirliği içerisinde sürdürmektedir" denildi.
Açıklamada, sahte ilaçlarla mücadelede etkili sonuçlar alınmasında, cezai müeyyidelerin ve denetimin artırılmasının yanı sıra sektörün uluslararası standartlarda kurumsallaşması ve bu konudaki toplumsal bilincin artması da önemli rol oynayacağı kaydedildi.

En Çok Aranan Haberler