Diyarbakır Sosyal Güvenlik Müdürlüğü (SGK) müfettişleri, kendilerini işveren olarak tanıtıp vatandaşları para karşılığında sigortalattığını belirten 81 işyerini tespit etti. Bu iş yerlerinin SGK’ya hiç pirim yatırmadıkları halde sanal ortamda 6 milyon 248 bin 176 lira yatırmış gibi göstererek devleti ve vatandaşı dolandırdığı ortaya çıkarıldı. SGK, tespit ettiği sahte işveren ve sahte sigortalılar hakkında suç duyurusunda bulundu.
Diyarbakır Sosyal Güvenlik Müdürü Mehmet Şahin, Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle Dedeman Oteli'nde basın mensuplarıyla bir araya geldi. SGK haftası boyunca yapacakları çalışmaları anlatan Şahin, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Şahin, Sosyal Güvenlik Mevzuatı'na göre, bir iş yerinden sigortalı gösterilebilmek için sigortalının o iş yerinde fiilen ve işverene hizmet akdi ile bağlı olarak çalışması gerektiğini, böyle olmaksızın sigortalı gösterilmenin sahte sigortalı olarak tanımlandığını belirterek, Diyarbakır'da son bir yıl içinde 81 sahte iş yeri ve 5 bin 600 sahte sigortalı tespit edildiğini bildirdi.
SGK müfettişleri ve denetmenlerinin incelemelerinden sonra tüm sahte sigortalılık hizmetlerinin iptal edildiğini anlatan Şahin, bu hizmetler ile emekli olanların emekli aylıklarının iptal edildiğini, bugüne kadar ödenen aylıkların faizleriyle birlikte geri alındığını kaydetti. Şahin, “ Sahte hizmetler sayesinde sağlık yardım alanlardan bu giderlerin tamamı faiziyle beraber ilgili şahıslardan alınacaktır.” dedi. Şahin, büyük mağduriyetlere yol açan sahte sigortalılık mefhumundan vatandaşların uzak durması, ortalıkta gezen kötü niyetli kişilere itibar edilmemesi gerektiğini söyledi.
"SAHTE SİGORTA YERİNE PRİMLERİNİZİ KENDİNİZ YATIRIN"
Emeklilik süresine az kalan ya da emekli olabilmesi için primi eksik olmasına rağmen bir yerde çalışmayan veya iş bulmayan kişilere yönelik devletin getirdiği bir kolaylık olduğunu belirten Şahin, “ 6111 Sayılı Kanunun 51.Maddesi Ek-5 bendine göre tarımsal faaliyetlerde işçi olarak süreksiz çalışan, adına hayvan ve arazisi bulunmayan kişiler sigortalı olabilmesi için bir form doldurarak kurumumuza başvurup kendi primlerini kendisi yatırabiliyor. Üstelik bunlar 19 gün kendisi, 11 gün ise devlet onların adına prim yatırıyor. Diyarbakır’da şuana kadar bin kişi bu hizmetten yararlandı.” şeklinde konuştu.
Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri olan kayıt dışı istihdamın Türkiye'de yüzde 43 düzeyinde olduğunu söyleyen Şahin, Diyarbakır’da bu oranın yüzde 70'e vardığını kaydetti. Şahin, etkinlikleri kapsamında Diyarbakır ve ilçelerinde 100 ilköğretim okulu ziyaret edilerek, sosyal güvenlik bilincinin geliştirilmesine yönelik hazırlanan 5 hikaye kitabının dağıtılacağını belirtti. Diyarbakır'daki çalışan sayısı konusunda istatistiki rakamları da açıklayan Şahin şunları söyledi: “Kentte çalışan işçi sayısı 104 bin 310, toplam kayıtlı çalışan sayısı ise 182 bin 412. 2011 yılında tahakkuk eden toplam sigorta primi 417 milyon 475 bin 599 lira, tahsil edilen toplam sigorta prim tutarı ise 384 milyon 763 bin 64 lira, tahsilat oranı yüzde 92.16 olarak gerçekleşti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz