Özellikle ramazan ayında hem yazılı metinlerde hem de sözlü dilde yaygın olarak kullanılan sözcükler arasında sahur kelimesi ön plana çıkar. İsim türündeki bu kelime iki ayrı anlamda kullanılırken Arapça kökenlidir. Yani Arapçadan dilimize ödünçlenen sahur sözcüğünün Türkçe yazım kurallarına uygun olan kullanımı üzerine bilgi sunulmalıdır. Böylelikle söz edilen kelimenin yazılı dildeki hatalı kullanımı da öne çıkarılmış olacaktır. Daha sonra ise sahur kelimesiyle oluşturulan birleşik sözcükler ile birleşik fiiller açıklanabilir. Bu sayede doğru yazılışı sorgulanan sahur kelimesi hakkındaki TDK onaylı bilgilere ulaşılabilecektir.
Arapça kökenli olan pek çok sözcüğün dilimize ödünçlendiği ve aktif bir şekilde kullanıldığı bilinir. Bu sözcükler arasında yer alan sahur da özellikle ramazan ayının yaklaştığı dönemlerde sıklıkla kullanılır. Buna ek olarak sahur sözcüğü yazılı metinlerde de yaygın olarak kullanılır. Dolayısıyla söz edilen bu kelimenin türü, doğru yazılışı ve cümle içerisindeki kullanımı üzerine detaylı bilgiler sunulmalıdır. Böylelikle TDK onaylı olan sahur yazımı hakkında araştırma yapan kişiler ayrıntılı bilgilere ulaşabilecektir.
Türk Dil Kurumu tarafından kullanıcılara sunulan çevrim içi sözlük sayesinde sahur kelimesinin türü, anlamı, doğru yazılışı gibi çeşitli bilgilere erişilebilir. Bu sözcüğün Arapçadan dilimize ödünçlendiği ve ait olduğu dilde sahur şeklinde yazıldığı görülür. TDK güncel sözlüğünde iki ayrı tanımı bulunan sahur kelimesi temelde ramazan ayında oruç tutan kişilerin gün doğmadan önce belirli saatlerde yedikleri yemek anlamına gelir. Sahur kelimesinin ikinci anlamı ise bu yemeğin yendiği vakti temsil eder.
İki anlamıyla da isim sözcüğü olarak kullanılan sahur kelimesi h sesi ile yazılmalıdır. Yani Türk Dil Kurumu kapsamındaki güncel bilgiler çerçevesinde “Sahur mu savur mu?” sorusunun yanıtı “sahur” olarak belirtilebilir. Nitekim sahur sözcüğü h değil v sesi ile yazılırsa Türkçe yazım kuralları ihlal edilir. Yani TDK onaylı sahur yazımı ve ele alınan sözcüğün yazılı dildeki hatalı kullanımı aşağıdaki gibidir:
Ramazan ayında gün doğmadan önce belirli bir saat aralığında yenilen yemeğe sahur adı verilir. Aynı zamanda sahur kelimesi ramazanda gün doğmadan önce yemek yenilen vakti de temsil eden bir sözcüktür. Dolayısıyla bu kelimenin doğru yazılışının TDK kapsamındaki kurallara göre nasıl olması gerektiği sıklıkla araştırılır.
Sahur sözcüğünün yazılı dildeki kullanımına dair yaygın olarak yapılan hata ise bu kelimenin ikinci hecesinin başında v sesinin yer almasıdır. Türkçe yazım kurallarına uygun olarak kullanılan sahur kelimesinin ikinci hecesinin başında mutlaka h sesi bulunmalıdır. Savur sözcüğü Türkçede farklı bir ifade olarak kullanılır. Özel isim olan Savur Mardin iline bağlı olan ilçelerden birini temsil eder. Dolayısıyla sahur kelimesi v sesiyle yazıldığı zaman hem Türkçe yazım kurallarına aykırı olur hem de cümle içerisinde farklı anlamdaki bir sözcük kullanılmış olur.
Doğru yazılışı h sesi ile olan sahur kelimesinin Türkçe yazım kurallarına uygun olan kullanımı çeşitli açıklamalarla pekiştirilebilir. Bu açıklamalar ilk olarak sahur ifadesinin birlikte kullanıldığı kelimelere yönelik olarak ortaya konulabilir. Yani bahsedilen bu isim kelimesinin bir araya gelerek birleşik fiil ya da birleşik sözcük oluşturduğu ögelere değinilmelidir.
Sahur kelimesi isim türündeki yemek sözcüğü ile bir araya getirildiği zaman sahur yemeği olarak bilinen birleşik kelime oluşur. Bununla birlikte ilgili sözcüğün ardından kalkmak fiili kullanıldığı zaman da sahura kalkmak şeklinde yazılan birleşik fiil ortaya çıkar. Sahur sözcüğünün doğru kullanımının tam olarak anlaşılır kılınması için bu ifadeye yer verilen cümle örnekleri de hazırlanabilir. Bu bağlamda sahur doğru yazılışı üzerine inceleme yapılabilen cümle örnekleri aşağıdaki gibi sıralanmalıdır: