11 ayın sultanı olan Ramazan ayında oruç tutanlar, imsak vaktinden başlayarak, iftar vaktine kadar yeme ve içme eylemlerine ara vermektedir. Her yıl ramazan ayının gelmesiyle birlikte orucu bozan ve bozmayan durumlar da gündem olmaktadır. Bu doğrultuda 11 ayın sultanı ramazan ayında kişiler ibadetlerini hakkıyla yerine getirebilmek için sakıncalı durumlara dikkat etmek ister. Diyanet İşleri Başkanlığı, orucu bozan durumlarla ilgili resmî internet sitesi üzerinden çeşitli konularda bilgilendirmeler sunar.
Ramazan ayının en önemli iki vakti sahur ve iftar saatleridir. Oruç eyleminin başlama ve bitme vakitleri olan bu durumlar için pek çok konu merak edilir. İbadetini doğru bir şekilde yerine getirmek isteyen kişiler, “sahurda ezan okunurken su içilir mi” ve “sahurda ezan okunurken yemek yenir mi” sorularının yanıtını araştırmaktadır. Sahurda ezan okunurken yenilip içilir mi diye merak edenler için Orucun ne zaman başlanıp ne sona ereceği konusu Kur’an-ı Kerim’de şu şekilde açıklanmıştır:
“(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın.” (Bakara, 2/187)
İmsak vaktinin girmesiyle birlikte sabah ezanı okunur ve bu vakitte oruç tutacak kişiler niyetlerini edip oruca başlarlar. Din alimlerinin görüşlerine göre, imsak vaktinin girmesiyle birlikte su içme ve yemek yeme eylemleri sona ermelidir. Bu nedenle ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi bırakmak gerekir. Ezanın başlaması ile ağızda kalan son lokma ise yutulabilir.
Sıklıkla merak edilen “ezan bitene kadar yemek yenir mi” sorusunun yanıtı olarak; Ramazan ayında ezân imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Ezan okunur okunmaz yeme ve içme eylemlerini bırakmak gerekir; aksi durumda oruç bozulabilir. Bu nedenle en sağlıklısı ezandan önce yeme içme işinin bırakılmasıdır.
Sahurda ezan bitene kadar yiyip içilir mi diye sorulduğunda, ağızda su varsa ve tam içerken ezan okunmaya başladıysa; son damla ve lokmanın yutulmasında bir sakınca görülmez. Ancak bilerek ve isteyerek ezan okunduğu sırada su içmeye başlanırsa, ezan bitene kadar su içmeye devam ediliyorsa bu durum dinen uygun görülmez.