Müslüman topluluklar, ramazan ayında oruç tuttuklarından dolayı gün boyunca hiçbir şey tüketmezler. Uzman kişiler, Ramazan ayında sağlıklı, tok tutan ve kan şekerini dengeleyen besinler tüketilmesi konusunda uyarıda bulunmaktadır. Oruç tutulan saatlerde hem acıkmamak hem de susamamak için sahur vaktinde tüketilen yiyecek ve içeceklere dikkat edilmesi gerekir. Yemeği yiyip ardından hemen yatmak veya sahurda hiçbir şey yememek, vücut sağlığı açısından riskli olabilmektedir. Bu ay boyunca beslenme konusuna daha fazla özen gösterildiğinden, ramazanda en çok ne tok tutar sorusunun yanıtı aranır.
Uzun saatler boyunca oruç tutan kişiler, iftar saatine kadar aç ve susuz kalmaktadır. Bu sebeple de sahurda tok tutan yiyecekler noktasında daha dikkat bir şekilde hareket edilmelidir. Sahurda ne yenir konusu incelendiğinde hem besleyici hem de tok tutan pek çok seçenek olduğu görülebilir. Peki, gece sahurda ne yemeliyiz? Uzun süreli tok tutan yiyecekleri araştıranlar şu şekilde beslenmelidir:
Sahurda ne yenmeli konusu kadar ne yenmemeli konusuna da dikkat edilmelidir. Sahurda yağlı yiyecekler, tuzlu, acılı ve baharatlı yiyecekler asla tüketilmemesi gerekenler arasındadır. Bunlarla birlikte salam ve sucuk gibi şarküteri ürünleri de susuzluk hissine neden olabileceğinden tüketilmemesi gerekenler arasındadır. Ayrıca karbonhidrat içeren yiyeceklerden uzak durmakta gerekir. İçecek konusunda ise bol su tüketimi önerilir. Susuzluk hissi ve sıvı kaybı yaratacağından gazlı içeceklerden ve çaydan uzak durmak önem taşır.
Öncelikle kilo vermek için oruç tutulmamalıdır. Sahura vaktinde midede uzun süre kalacak ve kan şekerinde olumsuz etkiler yaratmayacak besinler tercih edilmelidir. Kıymalı sebze yemekleri veya tahıl çorbaları, kepekli ekmek, az tuzlu peynir, meyve ve bol su tüketimi önerilir. Sahurda çok tuzlu ve baharatlı yiyecekler hem susatır hem de şişkinlik yaratır. Gündelik işleri yoğun olan kişiler ve fiziksel güç gerektiren işler yapan kişilerin, sahur saatinde yeterli su tüketmesi gerekir.