Şair ve Tabiat
Toplumda kendi benliklerini aşan kıymetlerle münasebet kuramayan insanlar ekseriyetle tabiata giderler. Bu bir şair için çoğu zaman bir kaçıştır. Dereler, dağlar, nehirler, güller, çiçekler vs…
Zaman zaman gtabiatı sevgilinin ayaklarına getiren şair, zaman zamanda sevgiliyi tabiaatta dolaştırır. Kuşa, çiçeğe, böceğe yoldaş eder. Bu yakınlaştırma kendisindeki çağrışımların neticesidir. Örneğim Haşim için durgun su pasif bir duyuş tarzıyken.Mustafa Seyit Sutüven’de şelaledir. Sutüven’in kuvvetli iç güdüleri vardır ve o bunları zorla baskı altına almıştır.
Kendisini tabiaata taşıyan şairlerin dil musikilerini iyi bilmeleri halinde eşsiz eserler çıkarabileceklerini düşünüyorum. Kaldıki şairlerin hayalleri karşısında bile müthiş bir heyecan duyulur. Bu kuvvetli hayaller neticesindedir ki kimi şairler sulara kadın gibi, ilahe gibi ifadeler kullanırlarken kimileri yolları yatağına uzanmış sevgiliye, tepeleri sevgilinin sinelerine benzetmişlerdir. Böylelikler toplumun yasakladıkları ve aayıpladıklarını bir benzetme ile yine toplumun içine taşımışlardır.
Bekir Kale Ahıskalı
Anlamlandırdıklarım-5
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz