YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sakarya Kentsel Dönüşüme 17 Ağustos Sonrası Başladı

17 Ağustos Depreminin 13. Yıl dönümünde Sakaryalılar o günkü acıları bir kez daha yaşarken, depremde...

17 Ağustos Depreminin 13. Yıl dönümünde Sakaryalılar o günkü acıları bir kez daha yaşarken, depremde yıkılan yapıların yerinde ise şehrin sembol meydanları ve binaları yükseldi.

17 Ağustos 1999’da saat 03.02’de 7,4 şiddetinde ki deprem ile sarsılan ve binlerce insanını toprağa veren Sakarya’da vatandaşlar; aradan geçen 13 yıla rağmen acılarını hala diri tutuyor. Depremin yıl dönümünde açılan yaralar hiç kapanmamışçasına hatırlanırken; yeni acıların yaşanmaması için alınan önlemler bir kez daha gündeme geliyor.

5 Aralık 2011 tarihinde Sakarya Valiliği tarafından alınan karar ile kayıtlara orta hasarlı olarak geçen 300’den fazla binanın boşaltılması için bu evlere verilen kamu hizmeti kesilmiş; Sakarya’da bulunan mevcut yapı stoku da incelemeye alınmıştı.

Deprem güvenlikli şehir çalışmalarına yeni başlayan Sakarya, depremin izlerini silmek içinde farklı bir yola başvurdu. Özellikle Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalar ile depremin sembol fotoğraflarının çekildiği Adapazarı ilçesinde ki enkazlar; vatandaşlara meydan ve yeşil alan olarak kazandırıldı.

İlk yapılan çalışma ile Adapazarı Kavaklar Caddesinde bulunan ve depremde yıkılan Adapazarı Ordu Evinin arazisine Deprem Müzesi ve Adapazarı Kültür Merkezi inşa edildi. AKM bu süreçte insanların sosyal hayata katılmalarını sağlamayı hızlandırırken Adapazarı Belediyesi tarafından inşa edilen Deprem Müzesi ise Sakaryalıların depremin acılarını unutmayarak ders çıkarmalarına katkı yaptı.

17 Ağustos depreminde yıkılan Sakarya Valiliği’nin bulunduğu alan ise Sakarya’nın sembol meydanı olarak şehre kazandırıldı. Yaklaşık 6 aylık çalışma sonucunda yapımı tamamlanan Sakarya Kent Meydanı 2008 yılında hizmete girdi.

Sakarya Kent Meydanı mitinglerin ve konserlerin yapıldığı, on binlerce kişinin rahatlıkla sığabildiği dev bir meydan halini alırken; kuruluşundan itibaren her yıl Ramazan Etkinliklerine ev sahipliği yapmaya başladı.

Şehrin nefes aldığı meydanlardan biri de yapımı 2 hafta önce tamamlanan Sakarya Gar Meydanı oldu. Gar Meydanı da yine Sakarya Emniyet Müdürlüğü ve Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odasının yıkılan binalarının yerlerine inşa edildi.

Depremin ardından sembol haline gelen yerlerden olan Gar Meydanı; Sakarya Büyükşehir Belediyesinin yaklaşık 20 milyon TL’lik kamulaştırma bedeli ile şehre yeşil alan olarak armağan edildi. Büyükşehir Belediyesi bürokratik olarak uzun yıllar mücadele ettiği alanı Sakarya halkına yeşil alan olarak kazandırdı.

Sakarya’da halen 2 kat yasağı uygulanırken; deprem sonrası inşa edilen yapılar kontrollü olarak denetlenmeye başladı. Yerleşimin kaydırılmak istendiği Adapazarı ilçesinden Karaman-Camili ve Korucuk bölgesine yaklaşık 20 bin konut inşa edilirken; 60 bin insan bu bölgede yaşamaya başladı. Yapı Denetim Uygulamasının uygulandığı pilot illerden biri olan Sakarya adeta kentsel dönüşümü yıllar önce başlattı. Yerel yönetimlerin deprem güvenlikli şehir çalışmalarında en büyük sorunu teşkil edense tüm Türkiye’yi kara kara düşündüren; geçmiş dönemlerde inşa edilmiş mevcut yapı stokları.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler