Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden Doç. Dr. Hasan Hüseyin Doğan ile Doç. Dr. Murad Aydın Şanda, TÜBİTAK tarafından desteklenen Samanlı Dağları (Sakarya, Kocaeli, Bursa) makrofungusları (Mantar) ve ekolojik özellikleri projesi kapsamında Sakarya ormanlarında veri toplamaya başladı.
Doğan ve Şanda Sakarya ziyaretleri kapsamında Adapazarı Orman Bölge Müdürü Hasan Türkyılmaz’ı makamında ziyaret ederek fikir alışverişinde bulundular.
2012 yılı Kasım ayında TÜBİTAK tarafından desteklenmeye başlanan proje kapsamında, Samanlı Dağlarında yetişen mantarların toplanması, tanımlanması ve ekolojik özellikleri araştırılacak.
Tanımlanan mantar türlerinin orman ekosistemindeki yeri, orman ağaç türleriyle olan ekolojik özellikleri araştırılacak ve ortaya çıkarılacak. Bölgede bu konuyla ilgili yapılacak ilk kapsamlı çalışma olması nedeniyle proje ayrı bir önem taşıyor.
Bölge 3 yıl boyunca ilkbahar ve sonbahar aylarında taranarak, mantar örnekleri toplanıp teşhis edilecek. Teşhis edilen mantarların yenilebilirlik durumları, halkın tanıyıp tanımadığı belirlenecek. Ayrıca yörede çıkan zehirli mantar türleri belirlenerek yöre halkına gerekli uyarılar yapılacak. Ticari değeri olan mantar türleri belirlenerek, bölge halkının ekonomisine katkı sağlanacak.
Proje sonucunda hazırlanan rapor TÜBİTAK’ın yanı sıra Orman Genel Müdürlüğü ve Adapazarı Orman Bölge Müdürlüğü’ne verilecek. İmkânlar el verirse sonuç raporu kitaplaştırılarak kalıcı bir veri sağlanmış olacak.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz