Sakarya Muhtarlar Derneği Başkanı Erdal Erdem, Büyükşehir Yasası ile beraber köy tüzel kişiliklerine ait bütün yerlerin tespit ve teslimatlarının ilgili kaymakamlıklar aracılığı ile yapılmakta olduğunu ancak bu teslimatlarda bazı sakıncaların ortaya çıktığını belirtti. Köy tapusunda tarla olarak belirtilen yerlerin şu anda fiilen mezarlık olduğunu ve Hazineye ait yerlerde yapılan köy konakları, cami ve okul gibi taşınmazların da köy tapularında gözükmediğine dikkat çeken Erdem, “Bunların akibeti ne olacak? Bu konuda bilgilendirilmek istiyoruz” dedi.
Erdem orman köylülerinin ve köylerin yaşadığı sıkıntıları dile getirerek bu sorunların giderilmesini istedi.
ORKÖY olarak adlandırılan Orman Köylerinin en önemli sorunlarından birinin yakacak sorunu olduğunu kaydeden Erdem, “ORKÖY’lerin yakacak ihtiyaçları 31’inci maddeden karşılanıyor. Yakacaklar rampa satışından verilirse odunun steri 35 TL civarında oluyor. Dikili satışın steri ise ortalama 80 TL civarında olduğundan orman köylüsü de yakacağını piyasa değerinde almış gibi oluyor. Bu büyük bir sorun” dedi.
Köylerle ilgili gerçekleştirilecek olan her türlü proje ve çalışmalarda köy muhtarları ile birlikte hareket edilmesini isteyen Erdem; “Unutulmamalıdır ki ormanlarımızı en iyi yine orman köylüsü korur” diye konuştu.
Orman köylüsünün bir diğer sorunun ise ORKÖY kredisi olduğunu kaydeden Erdem, “ORKÖY Projelerinden olan Güneş enerjisi sistemleri ve yakacak tahsisi gibi projelerde köylü vatandaş ikamet ettiği köy nüfusuna kayıtlı değilse bu kredilerden yararlanamıyor. Vatandaş yıllardır o köyde ikamet ediyor ama nüfusa kayıtlı olduğu yer başka bir yerse bu kredilerden faydalanamıyor. Bunun çözümü ise köylü vatandaşın ikametini yerleşim yeri belgesi ile ortaya koyduğu zaman hak sahibi olabilmesinden geçmektedir. Bu durumu yetkilileri bildirdik ve Orman Bölge Müdürlüğü ile görüşme yaptık. Bu sorunların biran önce çözülerek orman köylüsünün mağduriyetinin giderilmesini bekliyoruz” dedi.
Köylerle ilgili bir diğer sorunun ise Büyükşehir Yasasının çıkması ile birlikte Sakarya Büyükşehir Belediyesinin sınırlarının il genelini kapsamasıyla ortaya çıktığını kaydeden Erdem, “Büyükşehir Yasası ile beraber köy tüzel kişiliklerine ait bütün yerlerin tespit ve teslimatları ilgili kaymakamlıklar aracılığı ile yapılmakta ancak bu teslimatlarda bazı sakıncalar ortaya çıkmaktadır. Örneğin köy tapusunda tarla olarak belirtilen yerler şu anda fiilen mezarlıktır. İmam Evleri Lojman gibi değil normal ev olarak gözükmektedir. Hazineye ait yerlerde yapılmış olan köy konakları, cami ve okul gibi taşınmazlar da köy tapularında gözükmemektedir. Bunların akibeti ne olacak bu konuda bilgilendirilmek istiyoruz” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz