HABER

Sakarya'da mantar zehirlenmeleri

SAKARYA (İHA) - Sakarya'da, son bir hafta içinde yedikleri mantardan zehirlenen 14 kişi hastanelerde tedavi altına alındı.

Sonbaharın gelmesiyle birlikte Türkiye genelinde mantar zehirlenmelerinde artış yaşanıyor. Sakarya'da da ormandan topladıkları mantardan yiyerek zehirlenenlerin sayısında bir artış gözleniyor. İl genelinde son 4 gün içinde ormandan topladıkları mantarı yiyen 14 kişi zehirlenerek hastanelik oldu.

14 KİŞİ MANTARDAN ZEHİRLENEREK HASTANELİK OLDU Adapazarı İlçesi Camili Mahallesi'nde Merve Çalışkan (18), Remziye Çalışkan (38), Şükran Anılmış (42), Mustafa Tokmak (63) ile Güneşler beldesi Bağlar Mahallesinde Fatma Yılmaz (34), İpek Turan (26), Şükran Kayar (20), Kazımpaşa beldesinde İbrahim Akkuş (31), Fatma Akkuş (26), İlayda Akkuş (5), Mertcan Akkuş (4) ve Erenler ilçesi Dilmen Mahallesi'nde Sermin Sürer (68) yedikleri mantardan zehirlendi. Son olarak Akyazı ilçesi Kuzuluk beldesinde ormandan topladıkları mantarı yiyen karı koca Ümmiye ve
Alaattin Battal da zehirlenerek Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Battal çiftinin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

DOKTOR TAVSİYESİ
Sakarya Sağlık Müdür Vekili Dr. Sevda Gürsel, vatandaşları ormandan topladıkları mantarları yememeleri konusunda uyardı. Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında mantar zehirlenmelerinde bir artış olduğunu anlatan Gürsel, şöyle konuştu: "Bunun sebebi halkımız maalesef ağaçlıkların arasında görülen özellikle şapkalı mantar türlerini topluyor. Ağaçlıklar arasında, kırlarda kendiliğinden yetişen mantarların zehirsizlerini birbirinden ayırmak çok zor. Bu sebeple zehirsiz olduğundan emin olmadıkça kır mantarı toplayıp yememelidir. En garantisi seralarda özel olarak yetiştirilen ve marketlerde ambalaj içinde satılan, firma adı ve adresi belli olan mantarlardan alıp yemelidirler."

Mantar zehirlenmelerine "Amanita Muscarina" ve "Amanita Phalloides" adı verilen iki cins mantarın sebep olduğunu ifade eden Gürsel, Amanita Muscarina'nın zehiri yüksek ısıda bile tesirini kaybetmediğini ve bu cins mantarların pişirilerek yense dahi üç saat içinde zehirlenme belirtileri gösterdiğini söyledi.
Gürsel, mantar zehirlenmesinde göz yaşarması, bol tükürük salgısı, terleme, kusma ve karın ağrısının ilk belirtiler olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Bu belirtileri takiben karın adalelerinde kramplar, ishal, baş dönmesi, kas seğirmesi ve göz bebeklerinde küçülme görülür. Hasta doktora yetiştirilmediği zaman şok ve koma hali kaçınılmaz olur ve solunum yetmezliği ölümle neticelenir. Mantar yedikten sonra zehirlenme belirtileri görülür görülmez hasta kusturulmalıdır. Hasta kısa zamanda doktora yetiştirilmeli, mümkün ise mantar örneği de beraberinde götürülmelidir."

Öte yandan ormandan topladıkları mantarı satan pazarcılar ise vatandaşların gönül rahatlığıyla sattıkları mantarı alıp yiyebileceklerini iddia etti. Bu işten anlayanların zehirli mantar ile zehirsiz mantarı çok kolay tespit edebileceğini söyleyen pazarcılar, mantarı tanımayanların toplamamasını istedi. Bir pazarcı ormandan topladığı mantarı çiğ çiğ yiyerek zehirsiz olduğunu kanıtlamaya çalıştı.

Kültür mantarı üretimi yapan Hasan Saka ise vatandaşları yabani mantarlar konusunda şöyle uyardı: "Piyasada çok çeşitli mantar var. Vatandaşlar bunların zehirli olup olmadığını bilmiyor. Kulaktan duyma şekilde mantar alıyorlar. Mantar yemek isteyenin ilk tercihleri kültür mantarı olsun. Vatandaşlarımız üretim yerine bakarak az beyazlamış hafif kirli olan kültür mantarlarını tercih etsinler."

En Çok Aranan Haberler