Sakarya İl Hıfzıssıhha Meclisi, çocukların dengesiz beslenmesine ve obeziteye sebep olabilecek enerji içecekleri, gazlı içecekler, aromalı içecekler ve kolalı içecekler ile kızartma ve cipslerin okullarda satışlarını önlemek amacıyla bir dizi önlem aldı.
Sakarya Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayınladığı genelgeye göre, eğitim kurumlarının, yatılı veya pansiyonlu yemekhaneleri dahil olmak üzere kantinler, çay ocakları ve büfe gibi yerlerde, çocukların dengesiz beslenmesine şişmanlığa sebep olabilecek, doğal maden suları hariç, enerji yoğunluğu yüksek, besin değeri düşük olan enerji içecekleri, gazlı içecekler, aromalı içecekler ve kolalı içecekler ile kızartma ve cipslerin satışlarının yapılmayacağı, otomatik satış yapan makinelerinde bulundurulmayacağı belirtildi.
Bu gıda ürünlerinin yerine yerine Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan üretim veya ithalat izni bulunan süt, ayran, yoğurt, meyve suyu, taze sıkılmış meyve suyu ve tane ile satış yapılabilen meyvelerin bulundurulacağı kaydedildi. Bu kapsamda yeni eğitim öğretim döneminde konunun takibi ve okulların yakın çevresinde seyyar ve açıkta gıda satışının önlenmesi amacıyla Sakarya Valisi Mustafa Büyük, başkanlığında toplanan İl Hıfzıssıhha Meclisi, bir dizi karar aldı.
İl Hıfzıssıhha Meclisi'nde alınan kararlar şöyle: "İl genelinde bulunan kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi yerlerin Milli Eğitim Bakanlığı Sağlık İşleri Daire Başkanlığınca çıkarılan genelgeler doğrultusunda rutin aralıklarla denetlenecek. Okulların yakın çevresinde seyyar ve açıkta gıda satışının önlenmesi, kantin ve yemekhaneler ile okul çevresinde gıda satışı yapan iş yerlerinin gerekli teknik ve hijyenik şartlara uygunluğu kontrol edilecek. Eğitim kurumlarının, yatılı veya pansiyonlu yemekhaneleri dahil olmak üzere kantinler, çay ocakları, büfe gibi yerlerde, çocukların dengesiz beslenmesine şişmanlığa sebep olabilecek, doğal maden suları hariç, enerji yoğunluğu yüksek, besin değeri düşük olan içecekler ile kızartma ve cipslerin satışı yapılmayacak. Otomatik satış yapan makinelerde bulundurulmayacak. Bunların yerine gıda, tarım ve hayvancılık bakanlığından üretim veya ithalat izni bulunan süt, ayran, yoğurt, meyve suyu, taze sıkılmış meyve suyu ve tane ile satış yapılabilen meyve bulundurulacak. Gıda satışı yapan işyerindeki personelin bulaşıcı hastalıklar yönünden kontrolü için portör muayenelerinin tam ve zamanında yaptırmaları sağlanacak."
Denetimlerin il veya ilçe bazında Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, ilçe toplum sağlığı merkezi, ilçe belediye başkanlığı ve belde belediye başkanlığı temsilcilerinden oluşturulan komisyonca rutin aralıklarla yapılacak.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz