SASKİ Kasım Ayı Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Altyapıya büyük yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Hemşerilerimizin Sakarya’da uzun yıllar su sorunu yaşamaması için yatırımlara devam edeceğiz” dedi. Başkan Toçoğlu ayrıca suya zam düşünmediklerinin de altını çizdi. Akçay Barajı hakkında bilgiler veren Rüstem Keleş ise Akçay Barajı’yla hem alternatif bir kaynak oluşturulacağını hem de enerjiden yılda 2,5 milyon TL tasarruf sağlanacağını belirtti.
SASKİ Kasım Ayı Olağan Genel Kurulu, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu başkanlığında, Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. 13 Gündem Maddesi’nin görüşüldüğü Genel Kurul’da Yönetmeliklerle ilgili 1., 3., 5., ve 6., gündem maddeleri Büyükşehir Meclisi Hukuk Komisyonu’na havale edilirken, 2., ve 4., gündem maddeleri Hukuk Komisyonu ve Eğitim, Kültür Komisyonuna havale edildi. Gündemin 7. maddesinde ise SASKİ Yönetim Kurulu İller Bankası’ndan kredi talebinde bulunmak için Genel Kurul’dan yetki istedi.
Yedinci Madde hakkında Meclis Üyelerini bilgilendiren SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, “Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz yıl Genel Kurul’dan Hidroelektrik Santrali, Akçay Barajı ve altyapı yatırımları için 100 milyon TL’lik borçlanma yetkisi almıştık. Bu yıl da gerçekleştireceğimiz altyapı yatırımları için ihtiyaç durumunda Yönetim Kurulu’na 30 milyon TL’lik ek kredi yetkisi verilmesini talep ediyoruz” dedi.
SASKİ tarafından çalışmalarına başlanan projelerin büyük bir kısmının 2013 yılı Ağustos ayında tamamlanacağını söyleyen Rüstem Keleş, Meclis Üyelerine Akçay Barajı’yla ilgili bilgiler de verdi. Rüstem Keleş, “Şehrimizin su teminini tek kaynak olan Sapanca Gölü’nden sağlıyoruz. Sakarya’nın 67 milyon metreküp, İzmit’in ise 30 milyon metreküp su tahsisi bulunuyor. 30 milyon metreküp de TÜPRAŞ’ın kullandığı tahmin ediliyor. Biz bu yıl 55 milyon metreküp su kullandık. Yani limite çok yakınız. Artan nüfus ve genişleyen sınırları düşünürsek alternatif bir kaynak oluşturmak durumundaydık. Bunun için de Akçay Baraj projesini geliştirdik. Ayrıca, Akçay Barajı’ndan suyu kendi hareketiyle (cazibesiyle) vereceğiz. Bu da Sapanca Gölü’nden alıp harcadığımız enerji miktarını düşündüğümüzde 2,5 milyon TL enerji tasarrufu sağlayacak.” dedi.
Akçay Barajı’ndan Güney’deki ilçelere de su vermeyi planladıklarını söyleyen Rüstem Keleş, “DSİ tarafından ihale süreci tamamlanan Ballıkaya Barajı uzun vadede Sakarya’nın içmesuyu sorununa kesin çözüm getirecek. Ancak bu barajın yapımı 7-10 yıl arasında olacak. Akçay Barajı ise daha kısa zamanda hizmet vermeye başlayacak. 8-9 şiddetindeki depreme karşı dayanıklı bir şekilde hazırlanan Akçay Barajı son derece güvenli bir baraj olacak. Derelerde yaptığımız ölçümler neticesinde Akçay ve İkramiye derelerinin 53 milyon metreküplük bir potansiyelinin olduğunu gördük. SASKİ olarak bu potansiyeli en verimli şekilde kullanacağız” diye konuştu.
Rüstem Keleş’in konuşmasının ardından gündemin 7. ve 8. maddeleri de oy birliği ile kabul edildi. Gündemin 9. maddesi olan 2013 Yılı Su Birim Fiyat Teklifi’nin görüşülmesinde konuşan Başkan Zeki Toçoğlu ise, “Hemşerilerimizin uzun yıllar su sorunu yaşamaması için altyapıya büyük yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Gerçekleştirmeye de devam edeceğiz. Suya herhangi bir zam düşünmüyoruz. Ancak ilerleyen süreçlerde TEFE veya TÜFE durumuna göre SASKİ Yönetim Kurulu’na fiyat güncellemesi yetkisi veriyoruz” dedi. 9. madde de SASKİ Yönetim Kurulu’na yetki verilmesi konusunda oy birliğiyle kabul edildi. Gündemin 10. maddesinde 2013 Yılı Performans Programı görüşüldü. SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, SASKİ’nin 2013 bütçesinin 215 milyon 500 bin TL olduğunu belirtti. Rüstem Keleş bunun 149 milyon TL’sinin öz sermaye olduğunu ifade etti. Gündemin 10. Maddesi de oy birliğiyle kabul edilirken, gündemin 11., 12. ve 13., maddelerinin 26 Kasım Pazartesi günü görüşülmesi için birleşime ara verildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz