YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sakarya'dan Dünyaya Hindi Eti Ihracatı

Sakarya'da faaliyet gösteren hindi üretim tesisi, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya ve Irak'ın aralarında bulunduğu 17 ülkeye hindi eti ihraç

Sakarya'da faaliyet gösteren hindi üretim tesisi, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya ve Irak'ın aralarında bulunduğu 17 ülkeye hindi eti ihraç ediyor.

Kaynarca ilçesinde bulunan hindi üretim tesisi, yılbaşının yaklaşması nedeniyle talebi karşılamakta zorlanıyor. Ağırlığı 15 kiloyu bulan, sözleşmeli kümeslerde üretilen hindiler, Afrika kıtasındaki Benin, Kongo, Gabon, Angola, Libya, Tunus; Ortadoğu'daki Ürdün, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt, Asya'daki Rusya ve Azerbaycan'a ihraç ediliyor.

Firmanın bölge sorumlusu Alphan Uğurlu, AA muhabirine Türkiye'nin tam entegre tek hindi üretim firması olduklarını, ürettikleri damızlık hindi yavrularını sözleşmeli kümeslerde yetiştirdiklerini söyledi.

Dişi hindilerin 90, erkek hindilerin ise 120 günde yetiştiğini anlatan Uğurlu, "Dişiler ortalama 9, erkekler 15 kiloyu bulabilmektedir. 'Amerikan Bronz' denilen beyaz hindi cinsini üretiyoruz. Yıl boyunca hindi talebi alıyoruz, daha çok yılbaşı sofralarında tercih ediliyor" diye konuştu.

Şirket bünyesinde damızlık tesisler, kuluçkahaneler, yem fabrikaları ve kesimhaneler bulunduğunu belirten Uğurlu, "Hindi fiyatları geçen yıllara oranla düştü. Firmamız Ürdün, Dubai, Irak ve Rusya başta olmak üzere, 17 ülkeye hindi eti ihracat ediyor. Hindinin yılbaşında değil de yılın diğer aylarında da hatırlanması, beslenme açısından daha uygun olur" şeklinde konuştu.

-Organik hindi eti talep görüyor-

Uzakkışla köyünde hindi yetiştiren Temel Yılmaz ise hindilerin bakımının zor olduğunu kaydetti.

Yılmaz, hindi yavrularını 1 günlüklen aldıklarını belirterek, "Hindilere çocuğumuz, bebeğimiz gibi ilgili davranıyoruz. Aile olarak dönem başına 3 bin 700 hindiye bakıyoruz. Çok şükür, verim iyi. Hindileri sağlıklı şekilde yetiştirip büyütüyoruz. Hindinin ortalama erkeği 15 kilo, dişisi 8 veya 9 kilo geliyor" ifadelerini kullandı.

Cebek köyünde üretim yapan Recai Karakuzu da doğada yetişen hindi etinin kümeste yetişen hindilerden farklı olduğunu kaydederek, "2 çeşit hindi var. Birisi organik, diğeri ise kümesten 3 aylıkken çıkanlar, organikler doğada yetişiyor. Buğday, arpa, yulafı yiyorlar. Organik civcivler dana etini aratmaz, eti daha lezzetli olur" diye belirtti.

7-8 kilo ağırlığındaki organik hindilerin tanesini 100 liraya sattıklarını vurgulayan Karakuzu, 60-70 hindi sattığını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler