YEMEK

Saksıda Salatalık Nasıl Yetiştirilir?

Kendi yetiştirdiğiniz harika salatalıkların keyfini çıkarın.

Saksıda Salatalık Nasıl Yetiştirilir?

Salatalığı saksıda büyütmek alengirli bir iş olabilir çünkü salatalıklar yetişirken fazlaca dikey alana ihtiyaç duyar. Ama eğer daha az yükseklik gerektiren bir salatalık çeşidi seçer ve bir destek çubuğu kullanarak dikey büyümesine yardımcı olursanız salatalığı saksıda yetiştirmek mümkün. Devamlı nemli tutulan ılık ve besleyici toprak karışımı da saksıda salatalık yetiştirebilmenin diğer önemli bir yönü.

Hazırlık:


  1. Doğru cins salatalık seçin.

Genelde etrafına sarılarak yükselebileceği bir destek çubuğuna ihtiyaç duyan ve onun üzerinden serpilen salatalık çeşitlerini, saksıda yetiştirmek daha kolaydır.


  1. Geniş bir saksı seçin

En az 30 cm çapında ve derinliğinde bir saksı kullanmalısınız. Eğer daha geniş bir saksı kullanacaksanız, derinliği de aynı oranda fazla olmalı. Yani saksının çapı ile derinliği birbirine eşit olmalı.


  1. Saksıda su akıtma (drenaj) delikleri olmalı

Salatalık, suyu çok sever ama her bitkide olduğu gibi salatalıkta da fazla su, köklere zarar verir. Doğru nem seviyesini tutturmak için, dört su akıtma deliği olan plastik saksı mükemmel bir seçim olacaktır.


  1. Saksıyı temizleyin

Bu adım özellikle de eğer seçtiğiniz saksı önceden kullanıldıysa önemli, çünkü görünmeyen böcek yumurtaları ve bakteriler temizlenmezse, salatalığınıza zarar verebilir. Saksıyı kullanmadan önce sıcak su ve sabun ile ovalayarak yıkayın.


  1. İyi bir topak karışımı hazırlayın

İyi bir karışımından kasıt, çok sıkı olmayan, suyun rahat süzülebildiği ve bitkiye gerekli besini sağlayacak organik malzemeleri barındıran bir toprak karışımı. Kolay ama faydalı bir toprak harcı için; saksı toprağı, perlit ve turba yosununu eşit miktarlarda karıştırın. İçinde bakteri ve böcek zararlıları bulunabildiği için bahçe toprağı kullanmayın.


  1. Toprak karışımınıza gübre ilave edin

Salatalık tipleri için en uygunu 5-10-5 gübre veya 14-14-14 yavaş salımlı gübredir. Gübreyi paketinin üzerinde tarif edildiği yönergelere göre toprağınıza karıştırın.

Gübre paketlerindeki sayılar, gübrenin sırasıyla ne kadar nitrojen, fosfor ve potasyum içerdiğini gösterir. Her bir element, bitkinin farklı bir kısmını besler. Nitrojen yaprak büyümesine, fosfor köklerin ve meyvelerin gelişimine katkı sağlar, potasyum ise çiçekleri ve bitkiyi genel olarak güçlendirir.


  1. Bitki destek çubuğu hazırlayın

Saksıda salatalık yetiştirmek için belirli tip salatalıkların destek çubuğuna ihtiyacı vardır. Diğer bazı salatalık tipleri için destek çubuğu şart olmasa da, yine de işlerine yarar. Bahçe marketlerinin çoğunda bulabileceğiniz kızılderili çadırı tipi bir metal destek çubuğu sistemi alın, çünkü bu tasarım, bitkilere sadece destek sağlamakla kalmaz bitkinin çubuk boyunca yükselmesine de yardımcı olur.

Tohum ekimi:


  1. Tohumlarınızı havalar ısınınca ekin

Salatalığın yetişmesi için toprak sıcaklığının en az 21 derece olması gerekir. Genelde temmuz başında ekilip eylül ayında toplanması yaygındır.


  1. Destek çubuğu düzeneğini saksıya yerleştirin

Çubuk düzeneğinin ayakları saksının dibine değmeli ve çubuk sistemi ek bir desteğe ihtiyaç duymadan ayakta durabiliyor olmalıdır. - - - - - -

  1. Saksıyı önceden hazırladığınız toprak karışımıyla doldurun.

Ancak toprağı çok sıkı yapmamaya dikkat edin, çünkü salatalık bitkisinin kökleri, içinde büyüyebileceği gevşek bir toprağa ihtiyaç duyar. Toprağın yüzeyiyle saksının ağzı arasında 2,5 cm'lik boşluk bırakın.


  1. Destek düzeneğini kontrol edin

Destek düzeneğini saksı içinde oynatmaya çalışın, eğer çok fazla hareket ediyorsa daha sabit olması için etrafına biraz daha toprak doldurun.


  1. Toprağın ortasına küçük bir oyuk açın

Oyuk, yaklaşık 1,3 cm derinliğinde olmalı. Deliği serçe parmağınızla veya yuvarlak bir kalem kullanarak açabilirsiniz.


  1. Oyuğun içine beş-sekiz adet arası tohum koyun.

Gereğinden fazla tohum koymak, salatalık bitkilerinin büyürken incelmesine neden olur. Sadece bir iki adet tohum koyarsanız da başarı şansınız azalmış olur.


  1. Oyuğu biraz daha toprak karışımıyla doldurun

Toprağı oyuğa bastırmayın, çünkü bu hareket tohumlara zarar verebilir. Toprağı sadece hafifçe tohumların üzerine serpiştirin.


  1. Tohumları sulayın

Toprak tamamen ve gözle görülür şekilde nemli olmalı. Ama toprağı suya fazla doyurmayın, çünkü su birikintileri tohumları bozabilir. - - - - - -

  1. Toprağın üzerine turba yosunu veya malç yayın

İnce bir tabaka yayarak toprağın hemen kurumasının önüne geçersiniz.


  1. Saksıyı bol ışık alan güneşli bir yere yerleştirin

Salatalıklar ılık hava koşullarında yetişir. Ekstra güneş ışığı, toprağın uygun ve ılık durumda kalmasını sağlar.

Bakım ve hasat:


  1. Fideler iki sıra yaprak açınca salatalıkları seyreltin

En uzun iki fideyi belirleyin ve onlara dokunmayın. Diğer fideleri toprağın yüzeyine doğru kırpın. Fideleri hızlı çekiştirmeyin, çünkü bu toprağa ve diğer fidelere zarar verebilir.


  1. Salatalıklar 20-25 cm uzunluğuna gelince teke indirin

İkisinden en uzun ve güçlü olana dokunmayın, diğerini toprağın yüzeyine doğru inceltin.


  1. Büyüme sezonu süresince saksıyı tümüyle güneş altında tutun

Salatalıkların ışık ve sıcaklık gerekliliklerini karşılamak için en az 8 saat doğrudan güneş ışığına maruz kalmaları gerekir.


  1. Salatalıklarınızı her gün sulayın

Eğer yüzeydeki toprak kuru gözüküyorsa tekrar sulamanın vakti gelmiş demektir. Olgunlaşmış bitkilere yeteri kadar su verin ve fazladan su, saksının dibindeki su akıtma deliklerinden aksın. Toprağın asla kurumamasına dikkat edin, çünkü kuru toprak, salatalığın büyümesini önler ve acı bir mahsul oluşmasına neden olur.


  1. Toprağa haftada bir kere dengeli bir gübre ekleyin

Gübreyi ilave etmeden önce toprağı ıslatın, çünkü bitki kuruyken gübre ilave etmek sorunlara yol açabilir. Suda çözünebilen bir gübre kullanın ve gübre paketinde yazıldığı kadar fazlalıkta gübre koyun.


  1. Bitkileri şiddetli rüzgarlardan koruyun

Hafif bir esinti salatalıklarınıza iyi gelebilir, ancak sert bir rüzgarın bitkilere zarar verme ihtimali var. Saksıyı evin duvarının dibine veya bahçe duvarının yanına yerleştirerek rüzgarlarda oluşabilecek hasarı azaltabilirsiniz.


  1. Bahçedeki böceklere dikkat edin!

Fidanbiti, kurtlar, maytlar ve salatalık böcekleri, hepsi salatalığınızı hedef alacak. Bu böcekleri uzak tutmak ve yok etmek için nim yağı veya diğer bir organik haşere ilacı kullanın


  1. Bitkinizde oluşabilecek hastalık sinyallerine dikkat edin

Salatalık bitkisinin, özellikle küf ve bakteri kaynaklı solması yaygındır. Mantar önleyici ürünlerin çoğu bitkinizi küften korur, ama eğer bitki bakteriyel bir hastalık kaparsa iyileştirmek çok daha zor olur.


  1. Salatalıklarınızı körpeyken toplayın

Büyük salatalıklar daha acı olur. Sapı salatalığın 1,5 cm üzerinden kesin. Çoğu salatalık, ekildikten sonra 55-70 gün içinde toplanmaya hazır hale gelir.

En Çok Aranan Haberler