ŞIRNAK (İHA) - Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin yöresel kıyafeti olan şal-şapikin geliştirilmesi ve yaşatılması amacıyla Avrupa Birliği'nden (AB) 499 bin Euro'luk destek geldi.
Doğu ve Güneydoğu insanıyla özdeşleşen ve halen kullanımı çok yaygın olan şal-şapike AB'den destek geldi. GAP Bölgesinde Kültürel Mirası Geliştirme Projesi kapsamında Şırnak Valiliği ve Şırnak İli ve İlçelerini Geliştirme Vakfı (ŞIRGEV) tarafından bu sanatın yok olmaması için sunulan proje kabul gördü. Projenin kabul edilmesiyle şal-şapik için yaklaşık 499 bin Euro'luk destek gönderildi. Bütçenin yüzde 10'nu ŞIRGEV tarafından karşılanırken, günümüzde yok olmaya yüz tutan bu dokuma sanatının yeniden canlandırılması amaçlanıyor.
Şırnak merkez İdil ve Silopi ilçelerinde dokuma tezgahlarında dokunan şal-şapik, son yıllarda özellikle yaşanan göçler sebebiyle yok olmaya yüz tutmuştu. Yazları serin ve kışın sıcak tutması özelliğiyle tercih edilen ve 15 değişik motiften dokunan şal-şapik dokuma sanatının yaşatılması için valilikçe Halk Eğitim Müdürlüğü bünyesinde açılan atölyede, 4 usta 16 çırak üretimlerini sürdürüyor. Projenin, dokuma sanatının yaşatılmasının yanı sıra önemli bir istihdam alanı da oluşturması bekleniyor. Üretilen kumaşların yöresel giysinin yanı sıra pantolon, ceket, etek, perde ve masa örtüleri şeklinde üretilerek de geniş bir halk kitlesine ulaştırılacağı belirtildi.