Ankara (AA) - TBMM Başkanı Bülent Arınç, "Birlik ve bütünlüğümüze yönelik her türlü saldırı ve tehdit karşısında daha fazla kenetlenerek, hiçbir kimsenin hangi amaçla ve ne şekilde olursa olsun huzur ve güvenimizi bozmasına izin vermemeliyiz" dedi.
Arınç, TBMM Tören Salonunda 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle 81 il ile KKTC'den gelen ve bazı alanlarda başarı sağlayan 102 genci kabul etti.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, AB üye ülkelerinin birçoğunda seçilme yaşının 18 olduğuna dikkati çekerek, "gençlik adına seçilme yaşını 25'e düşürülmesini" talep etti. "Seçilme yaşının indirilmesine yürekten inandığını ve desteklediğini" ifade eden Arınç, "İlk fırsatta 30 yaşı 25'e çekebilirsek, gençlerin parlamentoda temsil edilmesine imkan vermiş oluruz" diye konuştu.
"Ay yıldızlı bayrağımızın altında hepimizin bir ve bütün olarak yaşamasına imkan sağlayan, demokratik laik ve sosyal devlet olan Türkiye Cumhuriyeti'dir" diyen Arınç, "Tüm kurumlarıyla dimdik ayakta olan devletimiz, gelen saldırılara karşı cumhuriyetimizin temel değerlerini korumaya sonuna kadar kararlıdır" dedi.
Arınç, "Bugünlerde hainler, teröristler, ülkemizin huzurunu birliğini bozmak istiyorlar. Onlara hiçbir zaman kulak asmayın. Devletimiz, güvenlik kuvvetlerimiz görevinin başındadır. Hainler tek tek yakalanacak ve her şey ortaya çıkacaktır "Danıştaydaki saldırıdan duyduğu üzüntüyü yineleyen Arınç, saldırının, bir avukatın yaptığı bireysel saldırı olmadığını, planlı, bilinçli bir örgüt faaliyeti olduğunu kaydederek, "Olay tüm yönüyle ortaya çıkarılmalı, kafaları ezilmeli, yargı önünde hesap vermeliler"diye konuştu.
Olay sıcakken yapılan değerlendirmelerin kamuoyunu yanlış istikametlere sevk edebileceğini ifade eden Arınç, olayın ayrıntılarıyla belli olmasını, daha sonra tespitlerin yapılmasını arzu ettiklerine ilişkin sözlerinin yanlış mecralara çekildiğini söyledi.
Mustafa Yücel Özbilgin'in Kocatepe camisindeki cenaze namazına katılan bazı kişilerin protestosuna ilişkin bir soru üzerine Arınç, "İnsanların Özbilgin'in şahsında yargıya, Cumhuriyete sahip çıkmak amacıyla bir araya gelmesinden daha doğal hiçbir şey olamaz" dedi.
TBMM'nin ve bütün kamu kurumlarının temsilcilerinin, binlerce insanın cenaze namazı kılmak için bir araya geldiğini belirten Arınç, şunları söyledi: "orada bulunanlar cenaze namazı kılmak için bekleşirlerken, bir kaç kişinin siyasilere, bürokratlara laf atması, pankart göstermesi üzücü olmuştur. Bu üzücü olan hadise, belki olay, kendisine yöneltilen insanlar açısından sınırlı sayılabilir. Ama öyle değil. Orada yapılan tartışmalar, yaşanan taşkınlıklar, öncelikle cenazeye karşı, cenazenin sahibi aileye karşı, orada bulunan herkese karşı, tüm yargı camiasına karşı bir saygısızlık ifade etmiştir. Bu tasvip edilecek bir şey değildir."
Arınç, kendisinin 23 Nisanda yaptığı konuşma nedeniyle "toplumda gerginlik oluştuğuna" yönelik iddialara ilişkin soruyu da cevaplandırdı. Arınç, bu tür iddiaların "birkaç köşe yazarı, bir kaç siyasetçinin kenarda köşede yazdığı, söylediği şeyler" olarak değerlendirdi.
Her kurumun kuruluş yıl dönümlerinde o kurumların başkanlarının, kurumlarıyla ilgili konuşmalar yaptığını anımsatan Arınç, şunları kaydetti: "Bu konuşmayı oraya buraya çekmek, o veya bu şekilde yanlış manalandırmak doğru değildir. Ben fikrimi söyledim, bu fikre karşı düşüncesi olanlar, yine fikirlerini ortaya koyarlar. Ben konuşmamda kimseye yol göstermedim, kimseyi tahrik etmedim. Türkiye'nin bütünlüğünü bozacak tek bir cümle sarf etmedim. Türkiye'de herkes konuşabilir, düşüncesini açıklayabilir.""Şu an hedef gösterilen kurumlar, kişiler arasında biz de varız"diyen Arınç, "Yarın, bu insanların, bu kurumun başına bir şey gelecek olursa acaba bugünkü sorumsuz sözler söyleyenler kendilerinde biraz utanma duygusuyla pay biçecekler mi? Herkes konuşmasına dikkat etsin, herkes davranışlarına dikkat etsin" dedi.