CAKARTA (İHA) - Güney Asya'da meydana gelen şiddetli depremde bilanço giderek ağırlaşıyor. Ölü sayısının 80 binden fazla olduğu tahmin edilirken, uluslararası toplum, deprem bölgelerine yardımlarını artırdı. Bu arada, bölgede salgın hastalıkların da baş gösterebileceği belirtiliyor.
Güney Asya'da Pazar günü meydana gelen 9.0 şiddetindeki depremde 80 binden fazla kişinin hayatını kaybetmiş olabileceği bildirildi. Bilanço her geçen gün artarken, Dünya Sağlık Örgütü, çok sayıda kişinin de salgın hastalıklar yüzünden ölebileceği uyarısında bulundu. Gömülemeyen binlerce cesedin dışarda kalmasının salgın hastalığa neden olacağını belirten uzmanlar, bölgeye aynı zamanda temiz içme suyunun da ulaştırılması gerektiğini belirttiler.
Depremden en çok etkilenen ülkelerden Endonezya'da 40 bin kişinin hayatını kaybettiği hükümet tarafından açıklandı. Endonezya Devlet Başkan Yardımcısı Yusuf Kalla, Aceh eyaletinin başkenti Bande Aceh'in 300 bin kişilik nüfusunun en az yüzde 5'inin ölmüş olabileceğini belirtti. Endonezya hükümetinden yapılan başka bir açıklamada ise felaketin yaralarının sarılabilmesi için 150 milyon dolarlık acil yardıma ihtiyaç olduğunu kaydedildi.
Sri Lanka'da da resmi rakamlara göre 22 bin kişi yaşamını yitirirken, hükümet, bu sayınını artabileceğini ifade etti. Hindistan'da ise sadece Nikobaren adasında yaklaşık 10 bin kişinin öldüğü belirtiliyor. Hindistan'da deprem yüzünden ölenlerin toplam sayısı ise 17 bin. Depremden etkilenen Güney Asya ülkelerinde milyonlarca kişi de evsiz kaldı.
Çok sayıda turistin bulunduğu Tayland'da ise bin 500'den fazla kişinin hayatını kaybettiği, bunların da dörtte üçünün yabancı olduğu tahmin ediliyor. Bangkok'daki Alman Büyükelçiliği, 600 kadar Alman vatandaşından haber alamadıklarını kaydetti. İsveç diplomatik kaynakları da, bin 500'den fazla vatandaşının kayıp olduğunu belirtti. Türk Dışişleri Bakanlığı da deprem bölgesinde bulunan vatandaşlarından 41'ine ulaşamadıklarını kaydetti.
Öte yandani bölgede arama-kurtarma çalışmaları devam ederken, depremin neden olduğu felaketin boyutları hala tam olarak tahmin edilemiyor. Milyonlarca kişinin evsiz kaldığı bölgede salgın hastalık tehlikesi de sağ kalanları tehdit etmeye başladı. Dünya Sağlık Örgütü uzmanı David Nabarro, yaptığı açıklamada, deprem kadar salgın hastalığın da ölümlere neden olabileceği uyarısında bulundu. Bölgede yaşanan diğer önemli bir sorun da temiz içme suyu sağlanamaması.
Felaketin boyutları büyüdükçe uluslarararası toplum da yardımlarını artırdı. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay örgütleri yardımlarını 32 milyon euroya çıkartırken, ABD de 35 milyon dolar acil yardımda bulunacağını bildirdi. Avrupa Acil Yardım Teşkilatı da deprem bölgesine 30 milyon euro vereceğini duyurdu. Almanya ise, acil yardımını 2 milyon euroya yükseltti. Uluslararası yardımların artırılması nedeniyle BM de bu yardımlaşmadan dolayı memnuniyetini bildirdi.
Avustralya da bölge ülkelerine gönderme sözü verdiği yardım miktarını 3 katına çıkardı. Avustralya Dışişleri Bakanı Alexander Downer, daha önce verileceği açıklanan 7.5 milyon dolara, 19.5 milyon dolar daha ek yapılmasına karar verildiğini söyledi.